Министър Петкова обеща помощ на рибопроизводители в Кърджали

Министър Петкова обеща помощ на рибопроизводители в Кърджали | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обеща помощ на рибопроизводители в Кърджали. В срещата с тях участва и директорът на НЕК инж. Петър Илиев. Министър Петкова бе в Кърджали по покана на зам.-председателя на НС Цвета Караянчева. Риболовците и рибопроизводителите от Кърджали настояват за поддържане нормално ниво на водата в язовир „Кърджали" през цялата година, а през размножителния период на рибата водата да не се източва от него, за да има нормални условия рибата да хвърля хайвера си. Според тях безконтролното изпускане на яз. "Кърджали" нанася огромни вреди не само на рибата в язовира и на рибопроизводството, но и на туризма.

„НЕК е компанията, която се занимава със стопанисване на стената на язовира, а управлението на водните ресурси е в правомощията на МОСВ", обясни министър Петкова. Тя допълни, че Министерството на енергетиката и НЕК ще инициират среща с МОСВ по темата.

„Но по всяка вероятност ще се наложи промяна на нормативната уредба, свързана с управление на водите, която да премахне ограниченията и създаде по–добра среда за риболовната дейност", посочи Петкова.

„Искаме по-разумно използване на водите. Язовир „Кърджали" е най-значимият водоем в страната за развъждане на риба. В него се отглежда около 50% от сладководната риба в България и няма аналог в света по количеството есетрови риби, които се отглеждат в язовира", коментира Матей Матеев от Асоциацията на рибопроизводителите. По думите му рибопроизводителите от района на яз. "Кърджали" изнасят около 5 тона хайвер годишно или близо 99% от целия износ на хайвер в България. Освен есетрови риби, се отглежда също шаран, сом, пъстърва. „Тази година в продължение на няколко месеца нивото на водата се е понижило с над 45%. Това нанася финансови щети и на туристическия бранш", допълни Мирослав Шопов", собственик на кораб – ресторант „Емона".

На срещата на министър Петкова с рибопроизводители присъстваха още областният управител Никола Чанев и председателят на Ловно-рибарското сдружение Васил Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай