МЗХ: Болестта по птиците е опасна и за хората

МЗХ: Болестта по птиците е опасна и за хората | StandartNews.com

Във връзка с получени протестни писма относно забраната за лов и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна, от Министерство на земеделието и храните заявиха, че мярката е с превантивна цел. Ръководството на Министерството издаде заповедта след предложение на Националния кризисен щаб, в който участват представители на МЗХ, БАБХ, МЗ, ДАНС, МВР и ГДНП, да се забрани лова на птици, на територията на цялата страна предвид ежедневното увеличаване на фермите, в които има инфлуенца по птиците.

Провеждат се срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участие на официални лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, с мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.

Забраната цели да се опази живота, здравето и имуществото на всички граждани на България, заявяват от МЗХ. Епизиоотичната обстановка в страната, по повод на разпространението на заболяването инфлуенца по птиците, се наблюдава денонощно. Отчита се увеличаване на засегнатите стопанства, като болестта беше констатирана и при някои видове диви птици. Установените диви птици със заболяване са от високопатогенен щам, потенциално опасен за хората.

Затова, считаме че превантивните мерки са крайно наложителни, за да се опази здравето на хората и тяхното имущество, посочват от МЗХ. Разчитаме на съдействие от страна на обществеността за своевременното подаване на сигнали с информация за намерени болни или мъртви птици на територията на страната, допълват от ведомството. Ограниченията ще отпаднат веднага след преодоляване на кризисната ситуация и намаляване интензитета на възникване на огнища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай