На сиренето с палма ще пише "Имитиращ продукт"

На сиренето с палма ще пише "Имитиращ продукт" | StandartNews.com

БАБХ проверява мандрите и базите за преопаковане да не смесват млечните продукти с имитиращите

 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверки в мандрите и базите за преопаковане на млечни и имитиращи продукти, съобщиха от ведомството. Целта е да се проследи изпълнението на последните поправки в Наредба № 1 от 26.01.2016 г. за хигиената на храните, обнародвани на 19 юли в „Държавен вестник".

Според тях от 19 юли 2018 г. производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същ обект, регистриран по Закона за храните. Тези изисквания се прилагат за продукти, произведени на територията на Република България.

От БАБХ информират още, че от 14 октомври тази година всички мандри, които правят сирене и кашкавал от палмово или друго растително масло извън кравето мляко, трябва да имат надпис върху етикета „Имитиращ продукт".

Самите продукти трябва да са опаковани в потребителски опаковки още на етап производство в предприятието и под тази форма да се предлагат в търговската мрежа на страната на отделни щандове или обособени места с надпис "Имитиращи продукти", на които не се предлагат млечни продукти.

На етикетите на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, в непосредствена близост до наименованието на продукта задължително трябва да се посочва "Имитиращ продукт" и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млечните съставки. Шрифтът на информацията трябва да е достатъчно четлив. Тези изисквания също се прилагат от 14.10.2018 г. Произведените имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, чието етикетиране не отговаря на изискванията, могат да се предлагат на пазара до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 14.01.2019 г.

При извършването на плановия официален контрол инспекторите от БАБХ ще проверяват и готовността на обектите за прилагането на новостите в нормативните изисквания по отношение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. След изтичането на предвидените срокове за адаптиране на производството и търговията на млечните и имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко предстоят и тематични проверки за изпълнението и спазването на разписаните в Наредбата правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай