ОБЗОР: 36 изби разливат младо вино в Стария град

фото "Марица"

ОБЗОР: 36 изби разливат младо вино в Стария град | StandartNews.com

Дионисиево шествие постави началото на деветото издание на дефилето на младото вино в Пловдив. До неделя в 15 възрожденски къщи в Стария град ценителите на напитката ще могат да опитат от най-новата реколта на 36 от българските изби. Дегустациите и този път ще стават чрез жетони, а жури от специалисти ще оценява продукцията. Рекорден брой млади вина -над 180 вида ще могат да опитат пловдивчани и гостите на града през почивните дни.

Програмата беше открита с впечатляващ спектакъл на Ансамбъл "Тракия", съобщава сайтът marica.bg. Шествието премина по Главната до ул. "Съборна" 2-4. Точно в 14,00 часа пред църквата "Света Богородица" беше даден официалния старт. Там беше отворена "Бъчвата на младото вино. Символичният ритуал извърши председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. На събитието присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител Здравко Димитров и тримата му заместници- Евелина Апостолова, Петър Петров и Димитър Керин и председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

Председателят на съвета по туризъм Любозар Фратев пожела на гостите от цяла България, Русия, Сърбия, Турция и Гърция весел празник

"Младото вино е най-полезното вино. То е без консерванти, без всякакви подобрители. Това е гроздовият сок, току що ферментирал. Това се препоръчва, това е хубаво и това са пили нашите предци. До нова година им е стигало и след това са минавали на ракия вече." сподели Фратев.

Организаторите на дефилето са заредили в бъчвите общо 10 тона вино, за да стигне за всички ценители. В емблематични къщи в Стария град ще бъдат представени над 250 вина - бяло, червено и розе от последна реколта. Най-добрите еликсири ще бъдат отличени със златен, сребърен, бронзов и платинен Дионис. Те ще се оценяват както от специална комисия, така и от граждани, които се включат с анкети в дегустациите. Наградите ще се връчат по време на "Вечер на майсторите на виното" в събота.

Организатори на "Дефиле на младото вино" са Съветът по туризъм, Община Пловдив, Университетът по хранителни технологии - Пловдив, с подкрепата на редица фирми и организации. Освен рекорден брой изложители, тази година се очакват и рекорден брой посетители - над 20 000 души. В града вече са и почитатели на винения туризъм от чужбина, които идват специално, за да дегустират новите продукти.

Български производители на мед, колбаси, сирена и хляб използват събитието, за да представят също своята продукция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай