Опасни химикали в лимони и чушки

Опасни химикали в лимони и чушки | StandartNews.com

На българските ГКПП-та през миналата година са спрени рекордно количество лимони – 1000 тона, и над 100 тона чушки с остатъци от пестициди, каза зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков в ефира на bTV.

В рамките на ЕС през 2016 г. са спрени тонове плодове с пестициди. Става въпрос основно за портокали и грейпфрути от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция. У нас са засечени опасни турски лимони и червени чушки. Това са част от рисковите продукти, които се проверяват на граничните пунктове. Сред тях е и нарът, каза Антон Величков.

В 98% от случаите става въпрос за разрешени продукти, не токсични, но в нива над допустимите норми, безопасни за човешкото здраве. Като външна граница на ЕС България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. Списъкът на стоките, подлежащи на допълнителен контрол, се изготвя от Брюксел и се актуализира на всеки шест месеца. Проверява се всеки десети камион, а за лимоните и нара проверките са по-сериозни – 20% от пратките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай