Пчелари се оплакват от лоша реколта

Студената зима уморила много пчелни семейства, очаква се поскъпване на меда с поне 20%

Пчелари се оплакват от лоша реколта | StandartNews.com

2017-а ще се запомни от пчеларите в Югозападна България с изключително слабата реколта от пчелен мед. Лошата година се дължи на неблагоприятните природни условия и производителите обмислят увеличение на цената поне с 20 %. Надяват се, че като сложат надценка от лев-два на буркан мед, поне малко ще могат да компенсират загубите си. Хората от бранша в Кюстендилско са категорични, че през тази година добивите са най-ниските за последното десетилетие и затова обмислят поскъпване на продукта от есента. Идеята им е да се продава по 12 лева за килограм. Според техни проучвания изключително слаби са добивите не само при тях, но в цялата страна и на Балканите като цяло.

От бранша твърдят, че тази зима 60% от пчелните семейства са загинали заради ниските температури и това е една от сериозните причини за по-нисък добив. Освен заради смъртта на пчелите, зимните студове също са оказали неблагоприятно влияние на пчелния добив.

„Годината за нас започна много тежко. Имахме неочаквано висока смъртност сред пчелните семейства. Тези, които останаха живи, иззимуваха много слаби. Последваха незапомнени студове, които доведоха до измръзване на акацията, а това е една от първите паши на пчелите. Някои от дърветата оцеляха, но времето беше неподходящо, акацията не отделяше нектар и не беше използвана от пчелите като медонос", оплака се още през пролетта председателят на браншовия съюз „Пчела" в Кюстендил Тихомир Стоицов.

Ситуацията не се подобрява и при цъфтежа на липите. След прецъфтяването и на трите вида в магазините на пчелните семейства почти няма мед. За да оцелеят, се налага сериозно подхранване. Пчелите консумират почти всичко, защото дневният принос отива за поддържане на пилото. Наложително е подхранването и на по-слабите семейства, обясняват пчеларите и споделят, че друга година не се е слечвало в средата на сезона пчелите да бъдат подхранвани.
"Когато трябваше да се отделя нектар, сутрините бяха много студени. После продължителните дъждове съсипаха акацията, а след това горещините хванаха много бързо. Също и пчелите са изключително малко. При отварянето на кошерите сега, когато трябва да вадим меда, на пръв поглед изглежда, че кошерът е празен, толкова слаби са семействата", обяснява пчелар от Кюстендилско. От неговите 30 кошера едва три са с нормално силни семейства и сравнително нормално количество мед. Обикновено вадел по около 1 тон мед, а сега е събрал едва 200 кг. От 40 г. се занимавам с пчеларство и съм категоричен, че по-слаба година от тази не е имало, казва пчеларят Славчо Багашки от Кочериново. той съветва колегите си с по-малко опит, дори и с риск да загубят възможност за печалба от продажби, да не вадят меда извън магазините на кошерите, за да не лишат пчелите от запасите им за зимата.

„Аз вече започнах зазимяването, така че мога и този съвет да дам. Видно е, че повече мед до края на лятото няма как да бъде ваден, така че кошерите може да бъдат зазимени спокойно. Може би ще се наложи по-често захранване на пчелите, но аз работя по правилото: „за да вземеш, трябва да даваш", т.е. щом искаме от техния труд, ще полагаме толкова грижи, колкото трябва. Искам колегите, най-вече младите, да се водят от правилото, че на първо място е благоденствието на кошера, а не печалбата. Защото когато пчелните семейства са здрави и силни, ще има и за нас. Щом се полакомиш да вземеш повече от допустимото, ще ослабиш, а може и да убиеш семейството. Освен това ще свалиш качеството на предлагания мед, ако пчелите ти не са добре", казва опитният пчелар.

Неговият съвет към потребителите е да купуват мед само от сигурни производители. „По-добре да не консумираш мед често, отколкото да си взимаш боклуци само с външния вид на мед. Сега стана ясно, че масово у нас е навлязъл китайски и украински мед. Ако искате да сте сигурни, че ще сложите на масата си и ще дадете на детето си полезен и качествен мед, най-добре го вземете от истински пчелар от чист район. А добрите пчелари в района се знаят кои са", казва още той по повод информацията, че от Китай внасяме по около 5000 тона мед годишно, а от Украйна и по-големи количества, и то на цена около 4 лева за килограм.

Опитът на пчеларите показва, че консумацията на мед не се променя. Има хора които обичат пчелния мед и си купуват целогодишно. Други го консумират главно през зимата, за да се предпазват от грип и настинки.

През последните години цената не е променяна и то главно заради ниската покупателна способност на хората. От бранша от години искат държавата да предприеме мерки за подпомагане на сектора, защото въпреки трудностите, не се отказват от пчеларството.
Пчеларите смятат, че е време държавата да се ангажира с опазването на пчелите, защото ако няма пчели, които да опрашват растенията, животът би свършил. Не може да се очаква да има пчели и добра продукция на мед там, където обширни пространства са засети само с пшеница, обясняват пчеларите и предлагат да има редуване на земеделските култури. Ако трябва и с намесата на държавата, но да има интерес у земеделските производители да сеят процент от земята със слънчоглед, с лавандула и билки, което ще помогне за опазването на пчелите. Финансовите стимули за пчеларите също не са удовлетворителни.

Наскоро пчеларите от Кюстендилско били на изложение в сръбския Босилеград. Изпитали професионална завист към колегите заради по-доброто оборудване, но и заради по-сериозната подкрепа, получавана по три линии. "Веднъж държавата ги подпомага по определени програми за извършване на инвестиции, възстановяват се 80% от изхарчената сума. Втората линия за подпомагане е от общините. Около 10-15 евро е помощта за пчелно семейство. Третото подпомагане идва от тамошният пчеларски съюз, който е единен и в него членуват почти всички пчелари", разказва Тихомир Стоицов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай