Плиткият Дунав спъва износа на зърно от Северозапада

Плиткият Дунав спъва износа на зърно от Северозапада | StandartNews.com

Ниското ниво на Дунав е причина за слабата търговия със зърно, съобщи председателят на съюза на зърнопроизводителите във Видин Александър Александров. Много от производителите имат сделки със страни от ЕС и Близкия изток, но реката пречи да ги осъществят. Баржите потеглят с малки товари заради опасност от засядане. Превозът на зърното до пристанищата във Варна и Бургас с тежкотоварни камиони оскъпява продукцията и не е ефективно. Остава да чакаме по-високо ниво и тогава да изнесем зърното, обясни председателят.

Стартовите цени на тон пшеница удовлетворяват производителите. Те са от 250 до 270 лв. за тон и са по-високи от миналогодишните. Във Видинско са получени много добри резултати – средно по 560 кг от дка. Високи са добивите и при ечемика – по 550 кг. Продукцията обаче е малко. Заради ниските цени - 220–230 лв. за тон, производителите засяват малко площи. В момента обаче има засилено търсене на ечемик. Цените определят и насочването към фуражната пшеница. Нейната цена е близка до тази на хлебната, но се отглежда по-лесно. Затова става предпочитана култура.

Нивото на река Дунав е обичайно за сезона – под 150 см в началния български участък на реката, съобщават от станцията за измерването му в Ново село. Въпреки това, няма информация за заседнали кораби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай