Порожанов: Човешкият фактор е виновен за 95% от пожарите

Порожанов: Човешкият фактор е виновен за 95% от пожарите | StandartNews.com

Сами се палим и сами се гасим, но гасенето струва много пари, струва природа и много усилия за възстановяване след това, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който представи приоритетите в програмата на правителството в сектора и направи отчет за първите 100 дни.

Имало е и по-тежки години на пожари. Независимо от действията, които се направиха, над 95% от източниците на пожарите са човешкия фактор, а не късо съединение, коментира министърът.

Направихме и одобрихме мерки за тази напаст - корядите и трите гъби, за съжаление те са екстензивни, там няма интензивно справяне. В момента е много важно да стопираме развитието. Короядът вече се е преместил в периферните зелени растения, заяви Порожанов и добави, че има има създаден щаб, който на 2 седмици ще му докладва за движението на проблема.

"Движението в посока на решаването му, а не за разрастването му. Борбата с корояда не е само българска - Полша, Русия, Хърватия, водят същата борба, непопулярна - със сеч. Нормативно изчистихме бюрократичните спънки за издаване на документи за своевременно предприемане на мерки", добави той, цитиран от Канал 3.

През изминалите 100 дни са изплатени близо 250 милиона лева - инвестиционните мерки, млади фгермери, зелени плащания. "По отношение на директните плащания, бяха извършени всички останали плащания, близо 640 милиона лева", уточни Порожанов.

За най-чувствителния сектор, според министъра - животновъдството, е реализирана извънредна помощ от 11 милиона лева. "Всички плащания, свързани с графика с приключване на ангажименти, ще започнем с авансово плащане през втората половина на октомври. През декември ще продължим с европейските плащания", заяви Порожанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай