Реколтата от череши три пъти по-слаба

Реколтата от череши три пъти по-слаба | StandartNews.com

Слаба реколта от череши в Кюстендилско се очаква тази година. Според прогнозата на директора на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов тази година от над 18-те хиляди декара черешови масиви в региона ще се приберат около 2 хиляди тона плод, а това е три пъти по-малко в сравнение с добри години, когато са прибирани по 6-7 хиляди тона череши. На места реколтата е унищожена на 100% от студовете през април. Проф. Домозетов очаква там, където плодовете са оцелели, да са по-едри и така поне частично да компенсират загубите на овощарите.

Въпреки рекордно ниските добиви, вече е създадена организация за черешовата кампания. В по-големите села са организирани изкупни пунктове. Предприети са и мерки за охрана, в която ще се включи и жандармерия.
Стопаните недоволстват от ниските изкупни цени. За ранните сортове се плаща по 60 стотинки за килограм. При средноранните и късните сортове цената се очертава на 1.10 - 1.20 лева за килограм, но това не удовлетворява земеделските прозиводители. Някои се заканват да направят черешите си за ракия.

Според специалистите недостигът на череши ще принуди преработвателните фирми, които консервират, правят пулп или сушат плодове, да внасят череши от Гърция и от Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай