Швейцарци купуват "Агрикола България"

Швейцарци купуват "Агрикола България" | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши покупката на базираното в Плевен дружество „Агрикола България" от швейцарската компания EuroChem Trading, става ясно от съобщение на регулатора. Проверката, която Комисията започна в края на 2016 г., е показала, че сделката няма да наруши конкуренцията на пазара на изкуствени торове у нас.

EuroChem Trading е част от структурата на швейцарския гигант EuroChem, в чието портфолио е и производството и продажбата на минерални торове. По тази причина и от КЗК са направили задълбочено проучване как покупката на „Агрикола България" ще се отрази върху пазара.

Основният предмет на дейност на плевенската компания е производство и търговия с минерални торове и препарати за растителна защита. Едноличен собственик на капитала е белгийската Agrium Europe, която е един от големите дистрибутори на торове в световен мащаб.

От КЗК са се допитали до основните играчи на пазара у нас, сред които „Агрополихим", „Неохим" и „Агрокемикъл", за допустимостта на сделката. Оценките обаче се разминават. „Неохим" например смята, че сделката няма да има негативно влияние върху пазара, което да доведе до ограничаване на достъпа до ресурси или продукти, макар и да признават, че „Агрикола" вероятно ще ограничи покупката на азотни торове от компанията с цел препродажба.

Според „Агрополихим" обаче дружествата ще са в състояние да ограничат достъпа до пазара – най-лесно чрез повишаване на цените.

В анализа си от КЗК цитират и данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за потребяваните количеста минерални торове в страната. От тях се вижда, че има съществено увеличение в периода между 2013 г. и 2015 г. През 2013 г. са използвани 305 хил. тона, докато към края на 2015 г. количествата вече са 460 хил. тона. Водещо място заемат азотните торове (341 хил. тона през 2015 г.).

От данните става ясно, че пазарните дялове на компаниите, които се обединяват, са минимални – на „Агрикола" е от порядъка на 5-10%. Единствено при фосфорните торове делът е в диапазона 10%-20%. Относителните дялове на EuroChem в страната са в диапазона 5-10% и в двата сегмента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай