Сиренето от магаре е мезе за милионери

Сиренето от магаре е мезе за милионери | StandartNews.com

"Колко струва килограм магарешко сирене?" Това е първият ми въпрос, след като опитвам деликатеса на щанда на "Мар-ив" 2016" в Града на виното и деликатесите в Пловдив. Вкусът на магарешкото сирене е лек и приятен и напомня на кравето. Липсва тежкият аромат на овчето и козето, както и маслеността на биволското. "1000 евро", е отговорът на Марчело Кючуков, мениджър на фирмата за продукти от магарешко мляко. "Килограм кашкавал струва 2000 евро, а прясното мляко е 400-500 евро за литър", добавя той. "И кой ги купува тези продукти?", питам аз, докато хапката ми засяда на гърлото от удивление заради космическата цена. "Все още никой, затова сме тук, за да търсим клиенти", казва Марчело.

"Мар-Ив 2016" е сред участниците в изложението "Фудтех", което се проведе между 21 и 25 февруари в Международен панаир Пловдив. То бе част от мегафорума за храни, напитки и селско стопанство, който събра над 700 фирми от България и чужбина и бе посетен от около 45 000 души. Сред тях със сигурност е имало и много желаещи да опитат уникалните продукти от магарешко мляко. Още повече, че сиренето получи награда в конкурса за иновации в раздела за хранително-вкусова промишленост.

Идеята за създаването на фермата се родила преди 3-4 г. В сливенското село Селиминово сега се отглеждат над 300 животни, а през лятото ще се родят още 100-150 магаренца. Дългоухите са събрани от цялата страна и пасат на воля по поляните край Селиминово. През 2018 г. стартира фирмата за производство на продукти от магарешко мляко "Мар-Ив 2016". Предприемчивите й създатели почерпили опит от най-известната магарешка мандра на Балканите, която се намира в сръбския природен резерват Засавица. Там, близо до Сръбска Митровица, на около 80 километра от Белград, се произвежда и най-скъпото сирене в света. Във фермата се отглеждат 130 магарета и млади магарици. "Ходихме до Засавица, за да се запознаем на място с това, което правят. Вече имаме повече животни от тях", казва Марчело Кючуков.

Питам го какви са полезните качества на продуктите от магарешко мляко и защо в тяхната брошура пише, че то лекува анорексия. "Лично съм го изпробвал. Аз съм спортист и всеки ден пиех по една чаша. Качих 5 килограма", казва Марчело. Опитвам млякото, което е сладникаво на вкус, леко и приятно. От една магарица на ден може да се издои не повече от половин литър, обяснява Кючуков. По думите му, има интерес към магарешкото мляко от козметични фирми, които искат да го използват за кремове и други козметични продукти. Във фермата са идвали и от турска фармацевтична компания, която искала да го тества за лечение на рак.
У нас магарешка ферма има и в родопското село Черноочене. Там произвеждат сирене само по поръчка на заможни клиенти.

Интересът към този здравословен продукт се засилва постоянно, ферми има в Белгия, Франция, Италия и Гърция.

Препоръчват го
за деца с астма

Лечебните свойства на магарешкото мляко са известни още от древността. В древен Египет то е сред основните суровини за направата на билкови медикаменти, полезни за третирането на вътрешни или външни възпаления, особено за децата. Владетелската Клеопатра притежавала огромни магарешки стада, за да се наслаждава на всекидневните си вани с мляко, които запазили младостта и красотата й.

Древните гърци също са ползвали активно бялата лечебна течност. Хипократ (460-377 г. пр.н.е) горещо препоръчва магарешкото мляко като лек за немалко заболявания, включително отравяния, артрит и лечение на трудно зарастващи рани. Едно от първите изследвания, които доказват по научен път полезните свойства на магарешкото мляко, е направено във Франция през 1877 г. Проведен е експеримент сред изоставени бебета в парижката болница „Сейнт Винсент де Пол", като децата са хранени предимно с магарешко мляко, вместо с кърма. Проучването установява, че бебетата реагират много добре на новата си диета и не показват никакви признаци на хранителен дефицит.

Магарешкото мляко съдържа антиалергени, витамини и минимално количество мазнини, казват експертите. Млякото се търси за деца с проблеми в дихателната система, с астма. За разлика от кравето, в това има много по-малко алергени. Децата, които са алергични към белтъчините, могат да пият магарешко или конско мляко. Действа добре и на имунната система. В него има и имуноглоболини и много ензими – лизозим и лактоферим, затова може да се използва срещу инфекции в храносмилателната система.

Сиренето, добито от дългоухите животни, е с 1% мазнини, но съдържанието на витамин С е шест пъти по-високо отколкото в обикновените млечни продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай