Сложиха „таван" на сечта в горите край с. Елешница

Сложиха „таван" на сечта в горите край с. Елешница | StandartNews.com

Утвърден е горскостопански план за горските територии, собственост на община Разлог и в района на действие на Държавно горско стопанство - с. Елешница. Това стана със заповед на директора на Регионална дирекция по горите-Благоевград. Определен е допустимият размер на ползването на горските ресурси и са дадени предписания как да се постигнат целите на управление на горските територии.

Планът формулира горскостопански дейности като вид на сечите, добив на дървесни и недървесни горски продукти, залесявания, охрана и опазване от пожари на горските територии.

Към част от горите на община Разлог имаше претенции от страна на съседната община Белица. Миналата година обаче съдът обяви за нищожно решение на общинската служба „Земеделие" в Разлог, с което земи и гори бяха възстановени на община Белица. Това стана след протест на прокуратурата срещу възстановеното право на собственост върху 30 807,61 декара, които са в землището на разложкото село Елешница.

Преди 3 години местните хора се вдигнаха на протест, за да бранят своите гори. Парадоксално е, че точно разложката земеделска служба с решение от 14 юни 2013 г. възстанови правото на собственост на съседната община Белица, след като година по-рано кметът й Ибрахим Палев внесе заявление с това искане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай