Собственици на земеделски земи търсят свежи пари чрез бързи продажби

Увеличава се броят на хората, посетили офис на "Агрион", за да получат безплатна оценка на имотите си

Собственици на земеделски земи търсят свежи пари чрез бързи продажби | StandartNews.com

Най-честата причина за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Това става ясно от проучване на лидера в управлението на поземлени активи „Агрион". Собствениците и наследниците се решават на сделка също така, ако им предстои придобиване на друг имот, за организиране на абитуриентски бал или сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина.

Според участниците в допитването водещ фактор при избора на купувач е сигурността на сделката и бързото й реализиране. Потенциалите продавачи предпочитат документацията по прехвърлянето на имота да бъде подготвена от отсрещната страна. В повечето случаи те сключват сделка с близки и познати или със специализирана компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Анализът на компанията за управление на земеделски активи показва още, че делът на хората, които посещават офис на „Агрион", се е увеличил двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи. Освен за консултации и проучването на възможности за финансиране все повече хора са посетили някой от регионалните офиси в опит да сключат сделка. Според наблюдателите на пазара едно от най-големите предимства на дружеството е безплатна оценка на земеделските земи, която правят. Собствениците на имоти могат да поискат оферта или да заявят безплатна оценка на земите си на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от регионалните офиси на земеделското дружество. От компанията отчетоха засилен интерес към новата услуга.

„С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си", казаха от ръководството на „Агрион". Това спестява време и разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение.

Една от най-честите причини за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания, става ясно още от проучването на „Агрион". Собствениците и наследниците се решават на сделка също така, ако им предстои придобиване на друг имот, за организиране на абитуриентски бал или сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина.

Притежатели на земеделски имоти в България са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години, със средни за страната доходи, за които продажбата на имот е най-бързият и сигурен начин да осигурят необходимите им пари за непредвидени разходи. Голяма част от тях са склонни да продадат част от имотите си, вместо да теглят кредит от банка и да трупат задължения. Процедурата при продажба е много по-бърза и опростена и спестява доста разходи на притежателите.

Стойността на поземления имот се влияе най-вече от местоположението, землището, транспортната достъпност, наличието на комуникации, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също влияе на цената на поземлените активи, информират експертите в бранша.

Средният размер на притежаваната земя у нас е около 20 дка земя, като собствениците й живеят предимно в столицата или другите големи градове, сочат данните на „Агрион". Терените са им в отдалечени райони, често над 100 км разстояние от местоживеенето им, а парцелите са раздробени на малки части от наследници, които често водят съдебни спорове помежду си. Голяма част от притежателите на земеделска земя имат други професии и нямат интерес и желание да се занимават със земеделие.

Обикновено те отдават земите си на местни земеделци срещу символични суми, дават ги за ползване на роднини или ги остават да пустеят.Проучването на „Агрион" показва, че всеки пети собственик на земя е оставил имота си да пустее и не го развива по никакъв начин. Според официалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите необработваемите площи в България през 2017 г. са били в размер на 1.94 млн. дка, което е с 17 хил. декара повече в сравнение с предходната година.

Основната ни цел е да съдействаме за развитието на модерно и ефективно българско земеделие, в което дори и собствениците на малки парцели имат възможност да осребрят активите си на добра цена", казаха от „Агрион". Техните експерти, които са с дългогодишен опит, са готови да съдействат с юридическа и търговска помощ и да подготвят цялата необходима документация за продажба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай