Танева: 5 млн. тона е реколтата от пшеница (ОБЗОР)

Танева: 5 млн. тона е реколтата от пшеница (ОБЗОР) | StandartNews.com

Изкупната цена на млякото падна с 23% и е най-ниската от 5 години насам

Близо 5 млн. тона е реколтата от пшеница в България, каза министърът на земеделието Десислава Танева в Тутракан. Според нея въпреки възникналите проблеми в някои райони на страната за пролетниците - слънчоглед и царевица, в общ план отново ще бъде отчетена добра година. "От там насетне обаче цената на всяка от тези зърнени суровини, а от там и на продукцията от тях, зависи от много други фактори, които оказват влияние върху крайно формираната цена", заяви Танева. Според нея е важно "държавата да е осигурила прозрачен пазар и да няма картелни споразумения - това означава, че цената ще е справедлива и ще отразява пазарното търсене".

Запитана за позицията на България по ситуацията в млечния сектор, която трябва да бъде представена на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 7 септември в Брюксел, министър Танева припомни, че България е първата страна, поставила темата за криза в млечния сектор в ЕС на Съвета на министрите на земеделието. Тя изрази надежда, че на 7 септември ще се вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа, като според нея загубите на страната ни в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро от август миналата година досега. "Това, което направихме от държавния бюджет, беше ресурс от 20 млн. лв., с които подкрепихме животновъдството", посочи Танева. Според нея по статистически данни през август имаме най-ниската регистрирана цена за изкупуване на мляко за последните пет години. Спрямо август миналата година цената е по-ниска с 23%, като цената в България е малко под средната за изкупуване в ЕС.

Одобряват до Коледа програма "Рибарство"

В края на годината очакваме официалното одобрение на ОП "Морско дело и рибарство 2014-2020 г.". Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на откриването на предприятие за производство на риба и рибни дарове в село Ряхово, област Русе, финансирано по програмата за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013 г. Танева допълни, че се очаква новата Програма да бъде изпратена в края на септември за официално одобрение в Европейската комисия. Тя поздрави собствениците на предприятието, което беше открито,, за предприемчивостта и за използването на европейските средства за подкрепа на такива инвестиции. "Радващо е, че в село Оряхово, както и на територията на тази община, се открива инвестиция за 1,7 млн. лв., отговаряща на всички европейски изисквания", каза Танева. В предприятието ще бъдат разкрити 30 работни места. На събитието присъстваха депутатът Пламен Нунев и кметът на община Русе Пламен Стоилов. Министър Танева присъства и на откриването на спортна площадка за деца в ОДЗ "Райна Княгиня" в град Мартен, изградена със средства по ПУДООС в размер на 10 хил. лв.

Изнасяме сирене за САЩ

Износителите на сирена, които искат да се възползват от квотата за внос в САЩ при намалени мита, до 10 септември трябва да подадат заявление за издаване на лицензия за износ в ДФ "Земеделие". Лицензиите се издават до 15 декември и ще са валидни през цялата 2016 г. Заявителите трябва да са регистрирани в ДФЗ преди първото си кандидатстване и да представят доказателства, че са изнасяли продуктите от въпросната квота за САЩ поне през една от предходните три години.

Дават 100 млн. лева за производители на тютюн

Близо 100 млн. лв. ще получат производителите на тютюн през 2016 г. В план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" за 2016 г. ще бъдат заложени средствата за Преходната национална помощ за тютюнопроизводители на база референтен период. Това съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев след работната среща в Тутракан между министъра на земеделието Десислава Танева и представители на Асоциацията. "Това ще даде сигурност на тютюнопроизводителите, че ще получат финансиране през 2016 г. Процедурата се прави година за година и предстои да се случи до 2020 г.", коментира Филев. По регламент на ЕС всяка година средствата по Преходната национална помощ намаляват с 5%. Тази пролет производителите получиха близо 107 млн. лв., а догодина се очаква средствата да са в размер на около 100 млн. лв.

Прогнозират скок на шоколада

Резките промени на цените на суровините затрудняват германските производители на шоколадови изделия в усилията им да поддържат ниски цени, пише DPA. Сложно е да се предвиди цената на съставките като какаото, лешници и бадеми, а 2015 г. се оказва изключително трудна за шоколадовите компании. Цената на какаото се вдигна през юли до най-високото си ниво от четири години, преди леко да се понижи през август. Поскъпването на суровините, тока и логистиката, както и вдигането на заплатите може да доведе до по-високи цени за крайните потребители, посочва германската асоциация на сладкарската промишленост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай