Ваксинират срещу нодуларен дерматит в Кърджалийско

Ваксинират срещу нодуларен дерматит в Кърджалийско  | StandartNews.com

В момента в област Кърджали няма огнища на нодуларен дерматит. От няколко дни е започната ваксинацията срещу заболяването по едрите преживни животни в общините Кърджали, Крумовград и Черноочене. На този етап ваксинацията се извършва във ферми с над 50 броя животни.

„Започнахме от тези три общини, защото граничат с Пловдивска и Хасковска области, където има регистрирани случаи. Целта е да направим ваксинален пояс, да не позволим вирусът да прескочи на наша територия", уточни д-р Георги Грозев, директор на ОД по безопасност на храните. Той коментира, че в началото на следващата седмица в областта се очаква да пристигнат още 25 000 ваксини, с които ще бъдат обхванати всички животни, чийто брой в региона е между 58 и 60 хиляди.

Д-р Георги Грозев съобщи, че продължават да се спазват всички предприети превантивни мерки, свързани с ограничаване движението на животни. Всекидневно се извършва и пръскане срещу насекомите, преносители на заразата, продължава също третирането с препарати на обори и торища.

„Ситуацията в Кърджалийско на този етап е овладяна. Животновъди и ветеринари положихме общи усилия, което е успех за всички институции", коментира Бойко Синапов, председател на Областния съвет по животновъдство .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай