Ваучери за родители вместо евтини закуски в училище

Ваучери за родители вместо евтини закуски в училище | StandartNews.com

При обществените поръчки се заобикаля наредбата за храни по стандарт, твърдят хлебари

Да се раздават ваучери на родители, за да се хранят с качествена храна децата в училище.
Това предлага Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. В момента една закуска в училище струва около 50 ст., а реалната цена на баничка с истинско сирене и брашно по утвърден стандарт е около лев, посочи Кукушева.

"Ако се предоставят пет ваучера за седмицата на родителя, той ще прецени в кой ден детето с два ваучера ще яде истинска закуска", каза тя. Пред БНТ Кукушева съобщи, че в момента във всичките 256 общини на България текат обществени поръчки за детско и ученическо хранене, които трябва да изпълняват Наредба 9 на Министерството на здравеопазването. Според изискването всички храни за децата от 3 до 10-годишна възраст трябва да бъдат по браншови или БДС стандарти.

Стандартите обаче се използват единствено от фирми, които работят на светло, посочи Кукушева. Тя посочи още, че едва 200 от 1000 фурни са доброволно регистрирани в Агенцията по безопасност на храните. 8 от 10 фирми не ползват утвърден стандарт "България", а той е единственият, който доказва и третира качество и проследимост на хляба назад по веригата от нивата до трапезата, заяви председателят на браншовия съюз. Според нея в големите общини масово се заобикаля Наредбата при обществените поръчки.

Кукушева даде за пример детска градина "Върбичка" в Монтана, където хлапетата се хранят с хляб, който не е с утвърден стандарт. Изпратено е писмо и все още не е извършена проверка, каза още Кукушева.

"В момента се извършва проверка в детска градина "Върбичка", заяви Атанас Дробенов от отдел "Контрол на обектите за търговия на дребно и заведенията за обществено хранене" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Експертът бе категоричен, че няма да се допусне в детските заведения хляб, който не отговаря на наредбата. По думите му, има установени случаи на неспазване на изискването и веднага се предприемат съответните административни мерки и санкции за отстраняване на проблема.

Дробенов посочи, че проверките на БАБХ в детските заведения са ежемесечни или по сигнал и при обществената поръчка този момент може да бъде изпуснат, но детските градини знаят правилата.

Експертът от БАБХ коментира, че европейските нормативни изисквания и всички национални стандартни, включително и БДС, са доброволни. Предстои приемането на нов Закон за храните и фирмите, които имат производствен обект, ще подлежат на задължително регистриране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай