Затягат контрола върху търговците

Затягат контрола върху търговците | StandartNews.com

Да се затегне контролът върху нередовните производители и търговци на зеленчуци. За това настоява секретарят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Георги Камбуров. Според него това е един от вариантите да се стимулират производителите на пресни плодове и зеленчуци.

"Основното е всички да бъдат регистрирани и да имат документи за реализираната продукция", обясни той начина за преодоляване на сивия сектор пред агенция Фокус. При всички проверки се установяват нередовни играчи на пазара, обясни той. и допълни, че не знае докога ще се продължава по този начин, след като е редно при едни и същи условия и по един и същи начин да се конкурират на пазара. И поясни, че настояват да няма такива, които продават зеленчуци на някоя наклонена касетка на тротоара, хората да минават покрай тях и да пазаруват.

Камбуров разясни, че членовете на асоциацията имат строг контрол върху всякакви пръскания, знае се дали е минал карантинният срок преди продажба. Това се вписва и остава в журнали, правят се проверки от БАБХ и нещата могат да бъдат проследени. От доматите по сергиите на тротоара нямате гаранции, че вчера не са пръскани, подчерта Камбуров. В другите държави не е така, етикетите се виждат върху плодовете и зеленчуците и е задължително да кажеш къде са гледани и по какъв начин, допълни той. Родните зеленчуци са по-предпочитани в сравнение с вносните от потребителите, каза още Камбуров. И поясни, че вносните зеленчуци много често са пресортирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай