Земеделието носи най-големи печалби

Земеделието носи най-големи печалби | StandartNews.com

Секторът селско стопанство е един от най-бързо растящите и перспективни за развитие сектори в българската икономика. За последните 5 години възвращаемостта на инвестирания капитал след данъци е близо 20%. Това прави селското стопанство секторa с най-висока норма на печалба, показва анализ на екип „Икономически проучвания" на УниКредит Булбанк. Анализът беше подготвен във връзка с партньорството на УниКредит Булбанк на Петата Национална среща на земеделските производители в България, 8-10 февруари в Златни Пясъци.

Според Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, сектор селско стопанство се характеризира с все още ниски нива на финансова задлъжнялост. Затова се очаква кредитирането в него да продължи с изпреварващи темпове спрямо икономиката като цяло.

До 2030 г. се очаква глобалното увеличение на храни да нарасне с повече от една трета. Това ще постави България в добра позиция заради благоприятните климатични и географски условия на страната.

„Дългосрочната перспектива пред сектора е много благоприятна на фона на съществуващите силни традиции, особено като се има предвид, че произведените у нас селскостопански продукти стават все по-разпознаваеми на външните пазари. Българските производители са изправени пред значителни възможности и се очаква да спечелят много от прехода на сектора към ниши с по-висока добавена стойност - зеленчукопроизводството и животновъдството, производството на био и екологично чисти продукти", категоричен е Кристофор Павлов.

Според Милен Влаев, експерт в сегмент „Селско стопанство" в „Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк, секторът на зърнопроизводството остава доминиращ в българското земеделие. Освен това все повече селскостопански производители започват да разнообразяват производството си. Милен Влаев, заедно със Светослав Тодоров, който отговаря за клоновата мрежа на УниКредит Лизинг, ще бъдат лектори на Национална среща на земеделските производители в България в програмата за 9 февруари.

„Голяма популярност добиват етерично маслените култури – особено лавандула и маточина, както и насажденията с овощни градини, расте и интересът към животновъдството", коментира Влаев. По думите му българското зеленчукопроизводство има голям потенциал за растеж, но ще бъде по-трудно да измести на родния пазар продукцията от Гърция и Турция.
В тези две съседни страни климатичните условия позволяват отглеждане на оранжерийни зеленчуци с по-малко разходи и предлагането им е за по-дълго време през годината. Въпреки това перспективите пред българските селскостопански продукти са повече от обещаващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай