Българско звено на плана "Юнкер" от март

Експерти у нас ще съветват бизнеса как да пише добри проекти, за да спечели финансиране

Българско звено на плана "Юнкер" от март | StandartNews.com

В края на март се очаква да заработи първото регионално звено по плана "Юнкер". То ще е със седалище в България и ще помага на бизнеса да подготвя, приоритизира и структурира своите проекти, така че да намери финансиране за тях. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов по време на форум на тема "Планът Юнкер - възможности и резултат" в София. Събитието бе организирано от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ. На форума присъстваха над 250 представители на големи компании, които са членове на най-голямата работодателска организация в страната.

Какви са и другите възможности за европейско финансиране, на които могат да разчитат компаниите обясниха през фирмите Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Зорница Русинова.
Заместник управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова разказа на бизнеса какви са инвестиционните проекти одобрени от Фонда досега и допълни, че родните компании могат да кандидатстват до юни 2018 г.

Венера Ганджова от Европейската инвестиционна банка пък обясни каква точно е процедурата преди да бъде отпуснато финансиране. 

Новото регионално звено по плана "Юнкер", което ще заработи у нас ще помага на компаниите за затрудненията, които срещат в процеса на кандидатстване, ще създава благоприятна среда за стартиращи компании и възможности за намиране на комбинирани източници на финансиране, разясни Горанов. 150 млн. евро е бюджетът, който могат да привлекат като финансиране родните фирми за иновации чрез Българската банка за развитие, припомни финансовият министър. Той отчете и засилен интерес към Европейския портал за инвестиции.

Той припомни и че ръководеното от него ведомство е изработило целенасочен план с мерки за привличане на повече инвестиции, като голяма част от мерките в него са инициирани именно от бизнеса. Той оприличи финансовите инвестиции на мека дрога, защото не създават зависимости като грантовете за бизнеса. С работата си Фонда на Фондовете както е известен "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД ще подпомага бизнеса. За нас работата му е предизвикателство и заради скептицизма на Европейската комисия относно създаването на този инструмент и капацитета ни да го управляваме самостоятелно, без надзор, обясни Горанов.

И допълни, че по този начин финансовите инструменти ще са максимално близко до кройката на българския бизнес и ще отговарят на нуждите на родните фирми. Няма политически назначения във фонда, а голяма част от експертите са с дипломи от международно признати учебни заведения, допълни Горанов. Фондът на фондовете ще работи прозрачно и ефективно. В него работят квалифицирани хора с подходящо образование, обясни и Валери Белчев от Фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай