Миков и министри направиха първа копка на нов път до границата със Сърбия

Миков и министри направиха първа копка на нов път до границата със Сърбия | StandartNews.com

Белоградчик. Председателят на парламента Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Александър Антич направиха първа копка на път от село Салаш, община Белоградчик, до границата със Сърбия в прохода „Кадъ боаз". На същото място се предвижда и изграждане на нов граничен контролно-пропусквателен пункт със Сърбия. Стартът на строителните работи бе даден по време на събора на добросъседството и приятелството, който се провежда всяка година през юли в прохода.

Пътят от село Салаш до границата, дълъг 5 км, ще бъде изграден за 4 месеца. Изграждането му е възложено на сдружението „Видин – 2012", в което влизат „ПСТ – Холдинг" – АД и „ПСТ – Видин" – ЕООД. Финансирането е осигурено от публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Стойността му е 3,9 млн. лв.

Проектът предвижда и рехабилитация на пътя от село Арчар до Салаш, който преминава през територията на общините Димово и Белоградчик.

Министър Терзиева обяви, че правителството отделя голямо внимание на развитието на Северозападна България. Само от правителствената програма за Видинска област са отделени 17 млн. лв.

Сръбският министър Александър Антич приветства бъдещото откриване на ГКПП, който трябва да свърже граничните региони на двете страни. България е един от 10-те наши най-добри външно търговски партньори и се надявам това да продължи и в бъдеще, каза той.

Михаил Миков поздрави хората, дошли от двете страни на граничния събор. Той е редовен посетител на събора от 2001 година, когато е възстановен след дълго прекъсване. Първата среща на българи и сърби на това място се е състояла през 1925 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай