ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Нови пазари за бг храните

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Нови пазари за бг храните | StandartNews.com

- 28 бг фирми продават постоянно стоките си в над 20 страни благодарение на Лидл България

- Германия, Франция и Испания са във възторг от розовия ни домат, казаха от МЕТРО

Нови пазари се отварят за българските производители и преработватели на храни. Подписват се последни документи с Турция, което ще отвори пазара за износ на живи агнета и говеждо месо. Очаква се това да се случи в първите месеци на следващата година. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на дискусията "Да! На българските храни". "Саудитска Арабия е нов пазар, където има глад за хубави продукти", каза още министърът. След посещението на правителствената ни делегация там, от ведомството му вече са изпратили писма до Кралството за това какво може да предложи страната ни. В Европейския съюз пък се подписва споразумение с Япония, което ще засегне предимно говедовъдния сектор. "Важно е продуктите да отговарят на исканото високо качество", каза Порожанов. Той допълни, че през 2016 г. търговското салдо с храни на България е положително в размер на 1,2 млрд. евро. „Делът на българските храни на пазара непрекъснато се увеличава. При млечните продукти родно производство са над 90%, а при хляба достигаме 99%. Това показва, че българската храна е предпочитана", заяви Порожанов. Той призова производителите да поставят по-активно своите искания пред експертите в министерството, което да може да отговори по тях.

Възможност българските производители да пробият на чуждите пазари дават и някои от търговските вериги у нас, казаха от бизнеса. "Преди няколко години на нашата дискусия възникнаха остри спорове между доставчици и вериги и само Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия се беше осмелил да дойде, за да защитава хипермаркетите. Сега производителите вече сами се хвалят за добрата си работа с някои от хипермаркетите", припомни главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

28 бг фирми продават постоянно стоките си в над 20 страни благодарение на Лидл България, каза главният изпълнителен директор Милена Драгийска. В рамките на "Балканската седмица" родни продукти са дистрибутирани в над 7000 магазина. Малък производител, доставчик на веригата, благодарение на кампаниите е увеличил оборота си 5 пъти, а друг - 7 пъти. В периода от февруари до октомври 7 нови производители са станали партньори на Лидл България. 11 вина на 7 бг изби са пробили в 4 държави. По поръчка на Полша за една седмица е пордадено вино колкото за една година, каза още Драгийска. Тя подчерта, че не е достатъчно просто да поставиш един продукт на рафта, а за да се постигне успех е нужно да се направи подходяща рекламна кампания.

С активна работа с българските производители се похвалиха и от МЕТРО България. "Поехме риск, като решихме да работим с малки производители на плодове и зеленчуци и прясно месо. Включихме над 200 фирми с над 250 артикули. Следващата стъпка е износът. Освен чрез наши собствени марки, ключово е да издействаме продукти с географска идентификация, които се произвеждат само в България. Представихме в Германия български зеленчуци и плодове и получихме заявки както от Германия, така и от Франция и Испания, които се въодушевиха от българския розов домат. Имаме идеи да процедираме по същия начин с млечните продукти. Вече стартирахме и с вина и няма да спрем, докато не разбере светът колко е хубаво нашето вино", заяви Георги Гърневски, ръководител проект „Плодове и зеленчуци" в МЕТРО България.

Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската търговска мрежа, разказа пред бизнеса възможностите на споразумението СЕТА. "В супермаркетите в Канада има много стоки от страните от бивша Югославия, от Гърция, Полша. Но няма бг продукти", посочи Нестор. И посъветва предприемачите да се възползват от отварянето на пазара и падането на 98% от митата.

На дискусията на "Стандарт" присъства и Ли Дзенрън, първи секретар в търговския отдел на Посолството на Китайската народна република, който е готов да съдейства на родния бизнес за контакти с китайски инвеститори и търговци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай