Парламентът гласува закона за концесиите

Държавата може да строи мостове и туристическа инфраструктура с финансирането от ЕИБ, заяви Томислав Дончев

Парламентът гласува закона за концесиите | StandartNews.com

До дни се очаква законът за концесиите да бъде гласуван в парламента. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос от страна на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев по време на форум, организиран от работодателската организация относно възможностите на плана "Юнкер" в София.

Приемането на нормативния акт би помогнало за доброто управление и ще даде възможности на бизнеса, допълни Дончев. Той обяви, че след 2020 г. европейското финансиране за страната ни ще се промени. За този програмен период сега 10% от всички средства, които можем да усвоим от Брюксел се раздават на принципа на финансов инженеринг. Очакванията са обаче през следващия това да се промени и моите прогнози са, че поне една четвърт от всички европари, до които ще имам достъп след това ще се раздават като инженеринг, обясни Дончев.

Затова и трябва да се научим да ползваме този инструмент, категоричен бе вицепремиерът. И допълни, че плюс на безвъзмездното финансиране е, усвоените пари не трябва да се връщат. За сметка на това обаче те са краен брой и са по-малко от нуждите на пазара. Освен това безвъзмездното финансиране има и скритата опасност да развращава, заяви още вицепремиерът. А като най-голям посочи рискът тези лесни пари да изместят частното финансиране. Докато парите при финансов инженеринг се рециклират, защото се възстановяват, затова и това финансиране е по-близо до реалностите на пазара, обясни Дончев.

Вицепремиерът обясни, че държавата може да кандидатства за финансиране по плана "Юнкер" с инфраструктурни проекти. Но не за изграждане на пътища, а на мостове например. Една от идеите преди време е именно с подобно финансиране да се изградят следващите мостове над река Дунав. Освен това публични проекти със заемни средства могат да се реализират и в областта на туризма и при минералните води като потенциален източник, допълни Дончев.

Относно евентуална коалиция след изборите с БСП вицепремиерът коментира, че двете партии са на различни позиции относно управлението и бъдещето на държавата, инвестициите, европарите, енергетиката. Той призна, че подобно сътрудничество е изкусително и на пръв поглед би довело до стабилност, но тя би била измамна. Дончев припомни и негативният европейски опит според който широките коалиции се създават като обществен фронт срещу популистите, но водят до утвърждаването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай