ПРОМЯНА: Трудов договор за 4 часа на ден

ПРОМЯНА: Трудов договор за 4 часа на ден | StandartNews.com

Заетите по т. нар. еднодневни трудови договори ще могат да работят и да се осигуряват не само в продължение на осем, но и на четири часа в рамките на един ден. Тази промяна ще стане възможна с внесеното предложение за поправка в Кодекса на труда, чието разглеждане в комисии и в пленарна зала ще започне в най-скоро време, съобщи народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Подкрепа за предложението вече са дали работодатели, наемащи лица за краткосрочна селскостопанска работа, отбеляза зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика. По този начин се отговаря на потребностите на селскостопанските работници, тъй като за някои култури като роза, лавандула не е необходима осемчасова заетост. Тяхното прибиране става в рамките на няколко часа на ден и по този начин се създават затруднения на работниците и техните работодатели. Целта на промяната е осигуряване на гъвкавост и облекчаване условията при сключване на договорите.

Междувременно заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети вчера филиал на детска градина „Червената шапчица" в Русе, където се изпълнява проект „Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие". Той осигурява устойчивост на Центъра за социални и образователни услуги, изграден по проект „СВЕТИЛНИК", като досегашните услуги за семейства с деца от 3 до 7 г. продължават в пълен обем и са надградени с нови. В сградата на градината се предлага педагогическа подкрепа за деца с увреждания, консултиране на родители, индивидуална и групова работа с деца и родители, здравна детска консултация и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай