Роле Трапезица става запазена родна марка

Роле Трапезица става запазена родна марка | StandartNews.com

Кайзерован врат "Тракия", говежда пастърма и филе "Елена" ще бъдат обявени за български деликатеси

Само крачка дели ролето "Трапезица" от момента, в който ще се превърне официално в българска запазена марка в Европа. Брюксел публикува предложението за обявяването на месния деликатес за храна с традиционно специфичен характер в Официалния вестник на ЕС, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България. Ако до три месеца никоя от страните членки не предяви претенции към продукта, ролето официално ще се превърне в кулинарна емблема на страната ни. Тогава деликатесът ще може да се произвежда единствено от членовете на Сдружението "Традиционни сурово-сушени месни продукти".

Те обаче трябва да са заявили, че ще произвеждат продукта и да са одобрени от земеделското министерство. Традиционната рецепта, която ще бъде запазена в Брюксел, е деликатесът да се произвежда от пресен свински врат и смес от подправки, която съдържа сол, черен или бял пипер и чесън.

ЕС наскоро одобри и други три продукта, заявени от сдружението - кайзерован врат "Тракия", говежда пастърма и филе "Елена". Те също трябва да изчакат тримесечния срок за обжалване и едва след него, ако няма възражения, ще бъдат признати за типични български ястия. По този път първи в страната ни премина Горнооряховският суджук. Той обаче беше обявен за българско защитено географско указание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай