Розовият ни домат стана хит в Берлин

Розовият ни домат стана хит в Берлин | StandartNews.com

100 каба гайди зазвучаха в сърцето на Европа за откриването на 83-то издание на най-голямото изложение за храни в света "Зелена седмица", което се провежда в Берлин. В 83-тото издание на панаира участват над 1600 изложители от над 60 страни. На голям екран пред над 3000 официални участници - министри, бизнесмени и журналисти, присъстващи на тържественото откриване, се въртеше клип с българските природни забележителности, направен от екипа на ансамбъл "Българе". След това огнените танцьори на Христо Тодоров взривиха залата с БГ ритми. Поздравления към България като страна-партньор отправиха еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, кметът на Берлин Михаел Мюлер и още много официални гости. Фил Хоган подчерта, че политиката на Еврокомисията е

да се опростят процедурите за достъп на фермерите до европейските субсидии

и облекчаване на бюрокрацията в сферата на земеделието. Българският земеделски министър Румен Порожанов свърза участието на страната ни като партньор на Германия на "Зелената седмица" с европредседателството на България.

"За нас "Зелената седмица" е витрина за постиженията на БГ селското стопанство и преработвателна промишленост", каза Порожанов. Той добави още, че страната ни е готова за ключовите дебати в сектор "Земеделие", които трябва да се проведат през първите три месеца на годината. "Време е за сондиране каква ще бъде общата селскостопанска политика", каза Кристиан Шмид, земеделски министър на Германия. По думите му с бъдещето на селското стопанство в Евросъюза се решава бъдещето на цялото ни общество. Шмид посочи какво ще се случи, ако в неделя социалдемократите вземат решение за участие в новосформирания кабинет на Ангела Меркел в Берлин. На първо място ще се вземат мерки за хуманно отношение към животните. Другото важно решение е за по-малко бюрокрация в програмите за селското стопанство след 2020 година. В активността на общата селскостопанска политика (ОСП) да влезе фермерът, който работи активно в своя регион, подчерта Шмид. Той поздрави страната-партньор България като припомни, че

80 % от розовото масло в света идва от Розовата долина

и каза, че всеки от гостите носи и в момента по нещо от България - българско розово масло в своя парфюм. После обясни, че литър от безценната течност се получава от 4000 килограма розов цвят.

Кметът на Берлин пък призова своите съграждани и гостите на града да опитат изключително вкусната и полезна българска храна.

След официалната част в четвъртък вечерта, министър Порожанов покани всички присъстващи над 3000 гости на вечеря. В нея беше представено най-доброто от българската кухня - шопска и млечна салати, сарми, кебапчета, баница, печена тиква и баклава. Рано сутринта вчера официалните гости пристигнаха в палатата на България за откриването на изложението. Еврокомисарят Фил Хоган, кметът на Берлин Михаил Мюлер, министърът на земеделието на Германия Кристиан Шмид бяха посрещнати от своя домакин министър Румен Порожанов и танцьорите от ансамбъл "Българе". По време на официалните снимки в нашата палата няколко вегани се промъкнаха между желязната германска охрана и се хвърлиха към официалните лица с призива "Не убивайте животни". Инцидентът изненада всички, защото охраната беше повече от стриктна и дори журналистите трудно бяха допуснати до работното си място. Атаката на веганите обаче не смути церемонията, а официалните гости получиха кошници с продукти от България, за да запомнят българския вкус и аромат.

"400 000 посетители ще минат през нашата палата по време на панаирната седмица. Важно е да им покажем нашите храни, за да започнат те да ги търсят по магазините", каза Порожанов. Той обиколи всички щандове, хапна мед и сирене, опита розов домат, кисело мляко и ракия. Всеки от изложителите му благодари за възможността да участва в "Зелената седмица" и побърза да сподели своите проблеми. Порожанов съобщи още, че му предстоят срещи с над 10 министри на земеделието като първата е с колегата му от Холандия. Интересът към нас е много голям. В момента сме много важни за ОСП, имаме много тези за първите заседания на европредседателството, каза българският министър. Той посочи, че една от най-важните дискусии ще е за финансирането на общата селскостопанска политика. "След Брекзит

се очакват 11-13 милиарда дефицит в бюджета на Евросъюза

За да не се режат парите по селските и другите програми, Еврокомисията обмисля да увеличи вноските на страните-членки", каза Порожанов. Той посочи още, че конвергенцията на субсидиите и таванът на плащанията са сред най-деликатните теми за България. Ще се постави и въпросът трябва ли да се разшири обвързаното производство.

Още първите часове след началото на изложението панаирът в Берлин се изпълни с хиляди посетители. Розовият домат, който наши фермери бяха донесли, беше сред големите хитове.

"На изложението има зеленчуци от цял свят, но такава вкусотия като този домат няма", възторжено коментираха германци след като пробваха няколко нарязани парчета. Голям интерес от родните храни предизвика и мановия мед. Наплив имаше също пред щандовете на вината и ракиите, месните деликатеси и сирена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай