ЦАМ: Пет партии в парламента, ако изборите са днес

ЦАМ: Пет партии в парламента, ако изборите са днес | StandartNews.com

София. Пет партии ще влязат в парламента, ако изборите бяха днес. Това показват данни от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ) на Юлий Павлов, цитирани от БГНЕС.

ГЕРБ печели 36% от гласовете на българските граждани, "БСП - лява България" - 22%, а 15% отиват за ДПС. Реални шансове за влизане в 43-тото Народното събрание имат още Реформаторския блок с 6%, както и Патриотичния фронт между НФСБ и ВМРО (4,8%) и коалицията около "България без цензура" с (4,1%), съобщават от ЦАМ.

От агенцията не изключват и четири и шест партиен парламент. При шест партии ГЕРБ би разполагала с 98 депутати, БСП с 60, ДПС с 41, Реформаторски блок с 6, Патриотичен фронт - 13 и ББЦ - 12.

ГЕРБ ще има 103 народни представители, БСП ще разполага с 63, 43 ще са депутатите на ДПС, 17 на РБ, 14 на Патриотичен фронт, ако влязат пет партии след вота. Данните от проучването показват още, че при парламент с четири партии ГЕРБ ще има 109 представители в него, БСП - 67, ДПС - 46 и РБ - 18.

Изследването на ЦАМ е проведено между 5 - 10 септември, измежду 1021 пълнолетни граждани. То е самофинансирано от агенцията и няма външен поръчител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай