Сблъсъкът е "за" и "против" ЕС, а не дясно и ляво

Сблъсъкът е "за" и "против" ЕС, а не дясно и ляво | StandartNews.com

Светослав Малинов, кандидат за евродепутат на Реформаторския блок

- Г-н Малинов, какво свършихте за този мандат в ЕП?

- Една от големите разлики между европейския и българския парламент е, че тук депутатите нямат законодателна инициатива. Проектите се подават от комисии и ние само малко ги променяме. Едно от нещата, в които участвах от самото начало беше отпадането на визите за български граждани за САЩ и Канада. Искането се базира на следната правна основа - България трябва да бъде третирана на равна основа с другите държави в ЕС. В ЕП никой не може да направи нещо сам, в този смисъл всеки участва в някакви инициативи. Но осъзнах, че българският евродепутат тук разполага с два инструмента за въздействие. Единият е сезирането на ОЛАФ за злоупотреба с европейски пари. От опит знам, че те действат мигновено, защото става дума за парите на немци и холандци. Така може да се помага на българската политика и бизнес пряко чрез подаването на сигнали, понякога следват дори оставки на министри. Аз имам подадени успешно няколко сигнала, но не мога да говоря за тях публично.

Другото, което направих е, че зададох много въпроси на ЕК на зелена тематика. Смея да твърдя, че последните три месеца съм провел и много разговори, за да се смени правната рамка за бежанците в полза на държави, които са на предна линия.

- Как се възприема България в ЕС - в ЕК и ЕП?

- Не винаги е хубаво да си в центъра на дебатите. Без съмнение най-обсъжданата държава през последните години беше Гърция, а сега и Кипър. Но репутацията на България не е добра. Последното гласуване за фондовете няма да доведе до спирането им, но фиксира в края на мандата промененото мнение за нас и показва, че ЕП си отива с намалено доверие към България.

- Каква е причината за това?

- Последните години от управлението на ГЕРБ и тази една година при управлението на БСП и ДПС. Разбира се, аз мисля, че колебливата позиция на България относно Крим и "Южен поток" също повлияха на част от депутатите да си сменят отношението, виждайки, че на това правителство не може да се разчита. Страшно много правителства излязоха с единна позиция веднага, а нашето нямаше такава.

- Доколко реална беше тази оценка за еврофондовете, защото от БСП ви обвиниха, че е предизборна хватка на ЕНП?

- Сега всичко е нещо направено в предизборна ситуация, затова този аргумент е невалиден. Въпросът е имали го или не това усещане в ЕП и аз ви казвам, че то е налице. Ще има нов парламент, но отношението към България ще остане. Тук е известно дори името Пеевски. Всеки вече знае, че има много протести у нас срещу правителството и че то се подкрепя от "Атака". Тези неща са споменавани дори в пленарната зала в Страсбург по време на големи дебати.

- Това отразява ли се на имиджа на Станишев?

- Една отвратителна практика в България е да се кани някой червен социолог, който да обсъжда проблемите на десницата. Той какво да каже освен, че тя трябва да умре и по-добре никога да не я е имало. Какво мога да кажа аз, след като това е политически противник! Но фактите са, че неговото име се оказа замесено в схеми за усвояване на пари неправомерно и той се принуди да ги върне. Това не е нещо кой знае какво, но когато си шеф на ПЕС е огромен гаф. Затова той получи сериозна критика от френските социалисти, въпреки че тези неща се правят от политическия противник. Но сега се влиза в избори и тези неща остават на заден план.

- Има ли такъв момент, че България е в слаба позиция?

- България не е в позиция на молител, освен, ако сама не се постави да е в такава. Когато искам смяна на законодателството за бежанците и търся съмишленици, аз не смятам, че съм в позиция на молител. Ние не се молим, ние се борим да получим неща, които ни се полагат.

- Да, въпросът е дали политиците ни са достатъчно силни, за да се борят, а не да се молят?

- Това е друго, ние политиците отразяваме силата на нашата държава. Когато говоря за "Южен поток", аз не се моля, даже смея да твърдя, че говоря доста твърдо и със самочувствие. Но зад гърба ми е социалистическо правителство, което се опитва да лъже своите избиратели, че може да построи "Южен поток". И така аз отслабвам като позиция заради това.

- Хората обаче успяват ли да разберат с какво ЕС им е полезен?

- В България ЕС има най-висок рейтинг сред всички държави членки. Значи ние би трябвало да разбираме ползата от него. Ценността на членството за нас явно е безспорно, недоволството е, че то не води до очакваните резултати на хората. Но това недоверие се прехвърля изцяло върху българските политици.

- Защо членството не води до очакваните резултати?

- Защото България не се управлява добре, откакто е член на ЕС. Тя явно се е управлявала много добре, за да може от безнадеждна ситуация да получи покана за преговори и те да се доведат до успешен край. Явно е имало някакъв много силен момент и ние знаем, че това е правителството на Иван Костов. Но след това е загубено много време, в което е трябвало да се довършат реформите. И сега, когато трябва само да се усвояват еврофондовете, само се дъним.

- Какво бихте обещали на българите, ако сте част от следващия ЕП?

- Ще продължа да работя по въпроса за бежанците, защото не е честно страни като България да обират цялата тежест. Искам да се регламентира при колко чужденци трябва да се задвижва механизъм за помощ. Също така да се каже при каква квота трябва да се активират и другите държави. Ние трябва да започнем този разговор, освен, ако не вярваме, че конфликти и бежанци у нас няма да има.

- Мислите ли, че до края на следващия мандат ще ни приемат в Шенген?

- Не мога да кажа, мислех, че това ще стане още през този. Но не се получи. Зависи от начина на управление. Изпращането на Пеевски в ЕП е директна конфронтация. Очевидно правителството не го интересува тази тема.

- Десницата по-силната или по-слабата страна е в ЕП?

- Основният конфликт тук е "за" и "против" ЕС, а не дясно и ляво. По тази скала християндемократи и демократите са практически едно, социалистите са почти като тях. От другата страна са консерваторите и националистите. Мисля, че отново 4/5 от следващия парламент ще споделят тази интеграционна визия на ЕС. Посоката ще се определя от тях. Въпросът е дали те няма малко да намалеят за сметка на националистите.

- Каква е прогнозата ви за пътя на десницата у нас?

- РБ е единственият шанс да се създаде дясно мнозинство у нас. ГЕРБ като най-голяма партия пропилява възможностите всеки ден, така че след евроизборите няма да могат да лъжат повече себе си. Тогава РБ ще докаже, че е ключов играч и ще се отворят разговорите за ново правителство. В момента обаче ние се борим за всеки десен глас в конкуренция с ГЕРБ. Нашите противници са от другата страна, включително и Бареков, който е създаден от управляващите, за да измести дискредитиращата "Атака". Мръсна коалиция с националисти в Европа обикновено правят християндемократите, сега им се удаде възможност да видят как това е направил не кой да е, а шефът на ПЕС. Това всеки ден е повод за атака тук в ЕС.

- Каква ще е конфигурацията на българската група в ЕП?

- Не мога да кажа, евроизборите са изключително трудни за прогнозиране, но съм убеден, че ЕНП ще запази групата си от 7 човека. Дай Боже да я увеличи. Мисля, че ние ще имаме двама души, борим се сега за трети. ГЕРБ не знам в какво състояние са. Всяка държава, която си повтори резултатите в ЕНП ще е отличник.

- АБВ и Бареков имат ли шанс според вас?

- АБВ не ме вълнуват, но това, което става в България е за учебниците по олигархично управление. В момента олигархията се опитва да си създаде не само правителство, но и опозиция -Бареков. Сложат ли ръка и на опозицията, ще стане много лошо.

- Какво бихте казали на хората за тези евроизбори?

- България е страна на изключителни възможности, които бяха пропуснати през последните години. РБ е единственият шанс да се направи решителна промяна. Създадохме се пред очите ви, най-прозрачните сме, без нас няма да има промяна към по-добро. Сега идва ново поколение в десницата, това сме ние - поколението между 35 и 55 години, поколението на останалите в България, получилите образованието си в условията на демокрация. И сега те са на ход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай