300 000 гледаха Чудесата

Трима министри, депутати, актьори и музиканти на церемонията

300 000 гледаха Чудесата | StandartNews.com

След 220 дни оспорвано гласуване България избра Чудо №1 в две категории - "Атракции" и "Открития". Големият финал в сряда вечер събра хиляди пред малкия екран. Последните минути на вота на www.bgchudesa.com и с sms бе предаван на живо от 18,30 до 20 часа по БНТ1.

Ансамбъл "Българе", Миро и Симона и "Петте сезона" с шоу на Големия финал

300 000 българи гледаха Големия финал на "Чудесата на България". Толкова нашенци са били пред малкия екран в сряда вечерта в последните минути преди "По света и у нас", когато на живо по БНТ1 бяха обявени резултатите от вота на народа. Шоуто-дебат започна в 18,30 ч в ефира на обществената телевизия. То е изгледано от 210 000 българи, но в последните минути още 90 000 нашенци са предпочели да видят кои обекти печелят златото в оспорваната битка на националната кампания на в. "Стандарт".

Според древните мъдреци чудесата са като красивите жени: те не остаряват, не се забравят и винаги вълнуват. Всеки иска да ги види, пипне и порови в историята им. В сряда България застана пред телевизорите, а академици, професори, археолози и кметове изпълниха Студио 1 на БНТ, за да се хвърлят в титанична битка. Кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България" изправи на финала културно-исторически атракции и археологически открития.

"Родината ни има нужда от кауза, която не само да ни обединява, но и да ни вдъхновява, да ни показва успешния път. А какъв по-добър път от символите, които са надживели времето", каза главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Тя подчерта, че исторически атракции, които само преди четири години са били скрити от праха на времето, днес са забележителности, посещавани от десетки хиляди туристи.

С чаша вино и пръстен убиец на кутрето на едната ръка кметът на Каварна Цонко Цонев влезе в тв студиото. Той заедно с откривателя на бижуто с отровен чар - доц. Бони Петрунова, защитаваха находката на Големия финал. Дамата, която сега е зам.-министър на културата, изрови "оръжието", скрито в земята край Каварна преди 630 години. Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров и кметът на Бургас Димитър Николов бяха застъпниците на остров Света Анастасия. Те влязоха "въоръжени" с делва и стара гравюра от късчето суша в морето край южната ни перла.

Шефът на НАИМ доц. Людмил Вагалински и археологът Диана Димитрова бяха екипът, който убеждаваше зрителите, че най-разпознаваема емблема на България е златната маска на Терес. Кметът на Пещера Георги Козарев и археологът Филип Петрунов разказаха за тайните на реставрираната крепост "Перистера" край Пещера. Родният Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров, и кметът на София Йорданка Фандъкова бранеха една от старите крепости със света обител край София - Урвич - Манастира на Паисий. Според легендите тя е дала подслон на хилендарския монах на път за Атон. По време на Големия финал стана ясно, че акад. Георги Марков е почетен гражданин на Тутракан. Той заедно с кмета на крайдунавския град Димитър Стефанов бранеха гордостта си - възстановената крепост "Трансмариска" на брега на голямата река.
Танците на ансамбъл "Българе", песен на Миро и малката Симона, блестящият квартет "Петте сезона" на Стефан Диомов бяха хапчето за успокоение на състезателите. 15 минути преди 20 часа най-после настъпи часът на истината. Картите бяха на масата. Прегрелите телефони млъкнаха. След напрегната надпревара България реши: Чудо номер 1 сред атракциите е крепостта "Трансмариска", на второ места е "Перистера" и на трето остров Света Анастасия. При откритията победи пръстенът убиец, следван от маската на Терес и крепостта "Урвич".

Шоуто с кметове, професори, доценти и известни археолози бе гледано на живо в Студио 1 от трима министри - Вежди Рашидов, Лиляна Павлова и Николина Ангелкова. Сред зрителите бяха още шефката на комисията по култура в парламента Поли Карастоянова и депутатът Десислава Атанасова. Най-голямата агитка сред гостите бе тази на Кметъла. Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Влади Въргала и Наско от Б.Т.Р.

Вила "Армира" заслужи специалната награда на кампанията на в. "Стандарт" за туристическа атракция за 2014 г.

Искат и старата мелница на острова

Атракцията на лятото - остров Св. Анастасия, може да се сдобие със стара мелница. Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров обяви как е открил в Париж стара гравюра на парчето земя в морето край Бургас. На нея ясно се вижда, че преди векове там е имало мелница. Проф. Димитров поиска министърът на културата да обещае, че ще даде разрешение община Бургас да изгради вятърното съоръжение. Той разказа, че върху 9-те дка суша св. Андрей, ученикът на Исус, е събрал първите просветени християнски общества. Кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че "Света Анастасия" е единственият реставриран остров у нас. Само за три месеца той е бил посетен от 50 000 туристи, намерили там плаж, история и вкусни рибарски гозби по рецепти от преди два века. "Любопитното е, че Св. Анастасия, известен като Болшевик, два пъти е бил тъмница - можем да го наречем и българския Алкатраз. Бяха необходими почти 2 години, за да може в момента островът да посреща хиляди гости. За по-малко от три месеца на Св. Анастасия бяха приблизително 50 хил. туристи. По-голямата част от тях не бяха българи, което е изключително важно за популяризирането на България като туристическа дестинация", каза градоначалникът.

Войници от Пещера пазеха кмета си

Войници, облечени в древни доспехи, пазеха кмета на Пещера Георги Козарев. Градоначалникът пристигна с бойците от охраната на крепостта "Перистера" в Студио 1 на БНТ и дори ги извика зад гърба си. Козарев подчерта, че "Перистера" е атракцията с най-много артефакти в България. "Крепостта "Перистера" е като капсула на времето. В нея има много археология и артефакти, свидетелства за миналото по нашите земи. През следващата година предвиждаме организирането на много събития, които да популяризират "Перистера". Подготвяме каталог, експозиция, празник на цветята, фестивал на виното", каза Козарев. Археологът Филип Петрунов обясни как в големите делви в крепостта са се съхранявали хранителни продукти, от които хората са приготвяли гозбите си. Те ядели каши, както и много ядки. Делвите са били изработвани ръчно, а за изпичането им около тях се е изграждала специална пещ. А 14-те златни монети, намерени в една от тях, подсказват, че някои са ги ползвали и за сейф.

Богиня донесе нов късмет на Трансмариска

Академик Георги Марков донесе талисман - плочка на езическата богиня Хеката, която пази крепостта "Трансмариска" край Тутракан. В края на Големия тв финал стана ясно, че тя продължава да закриля укреплението. Академикът бе в отбора на крепостта край Дунава като почетен гражданин на Тутракан. "Името на крепостта идва от латински и означава отвън блатата", обясни Марков. "Тутракан е малък град, който се намира на брега на Дунав, но любопитното при него е, че Силистра се намира на 60 км от Тутракан, Русе, Разград, Букурещ - също на 60 км", каза кметът на крайдунавския град Димитър Стефанов.

Римляните са обявили Хеката за покровителка на крепостта. "Трансмариска" е посетена от двама римски императори, а с крепостта е свързана и много интересна легенда, разказа пред камерите градоначалникът на Тутракан. Римски император открил в корема на уловена от него моруна плочка с образа на езическата богиня. В дясната си ръка тя държи меч, а в лявата - факел. Императорът сънува, че езическата богиня му подарява меч. И на следващия ден, като се събужда, дава заповед "Трансмариска" да се увеличи и да стане най-значимата крепост. В крепостта "Трансмариска" са се строили кораби, които са пазели границите на римската империя. По тези места е бил единадесети Клавдиев легион.

Терес със слава от Токио до Ню Йорк

Златната маска на Терес разнася славата на България от Токио до Ню Йорк. Тя е емблема на страната ни. Тази теза защити шефът на НАИМ доц. Людмил Вагалински. Той и археологът Диана Димитрова защитават откритието на д-р Георги Китов - 670-грамовата златна маска на Терес от Долината на тракийските царе. Според доц. Людмил Вагалински часове, след като проф. Георги Китов открил 24-каратовата златна маска, за нея вече знаели дори таксиметровите шофьори от Истанбул до Ню Йорк. Снимката на откритието за броени часове обиколи земното кълбо. Доц. Вагалински подчерта, че японските археолози, с които работят, са проявили силен интерес само към маската. Диана Димитрова пък обясни, че гипсовата възстановка е показала, че владетелят, изобразен на нея, всъщност е бил красив мъж на около 45 години.

Кметъла с шоу за пръстена убиец

С чаша вино и пръстена убиец на кутрето на ръката си кметът на Каварна Цонко Цонев застана пред камерите и гостите. Той демонстрира на живо в чаша вино пред зрителите българското откритие, което с успех са ползвали и Борджиите. С арсена в тайника на пръстена Иванко е отровил добруджанския деспот Добротица и се качил на трона му. Тогава скверното дело останало неразкрито, но 630 години по-късно археологът, а сега и зам.-министър на културата доц. Бони Петрунова, изровила "оръжието" на похитителя. "Където се появя, стават чудеса", коментира дамата, която проучва няколко обекта в страната.

"Изключително щастлив съм от признанието, че именно нашият пръстен стана Чудо №1 на България, но за мен големият победител е самата кампания "Чудесата на България". Поздравления за екипа на в. "Стандарт" и инициативата, която провеждат за четвърта поред година, защото тя е изключително позитивна и показва богатото културно и историческо наследство на страната ни по начин, който достига до много хора", коментира вчера Цонко Цонев. И допълни: "След като толкова години винаги на преден план са бивали културните и историческите забележителности на Южна България и Южното Черноморие, се радвам, че признание получи Добруджа, която крие много тайни".

Фандъкова и Овчаров вадят тайните на Мала Света гора

Крепостта "Урвич" заедно с манастира на Паисий е една от перлите на тази огърлица, която опасва София с над 40 манастира, църкви, оброчища, крепости. Всички тези свети места са част от софийската Мала Света гора, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. И продължи: "Нашата амбиция през последните години е да покажем, че София не само е главният град на България, а и това, че София е един много древен град с много богато културно-историческо наследство". Българският Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров, който през последните години проучва обекта, бе тандем с Фандъкова за манастира на Паисий. Разкопките в крепостта са подновени със съдействието на Столична община. "Ние се опитваме да инвестираме именно в разкриването на това наследство и в неговото представяне дори пред гражданите на София, защото и много софиянци не знаят какво се крие в историческото минало на столицата ни", каза Фандъкова. И припомни, че Урвич е на по-малко от 20 километра от жълтите павета, буквално на половин час път от София.

___

В началото на тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България" бяха 85 културно-исторически обекта в категорията "Атракции" и 33 - в "Открития".

Голямото гласуване започна на 12 май 2014 г. от от Вила "Армира". Чудо номер 1 през 2013 г. стана крепостта "Цари Мали град". Шест месеца по-късно отчете 500 000 туристи и внесе в бюджета на Самоков над 300 000 лева от входни билети. През 2012 г. златото отиде за Белоградчишките скали, а първият победител през 2011 г. станаха мощите на св. Йоан Кръстител, които и до днес събират хиляди поклонници в Созопол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай