"Българ" събира Спенс и Wosh MC

"Българ" събира Спенс и Wosh MC | StandartNews.com

Неделчо Богданов взе заем от банка, за да нарисува първия български 3D филм

Готините типове от анимационния сериал "Българ", по които истерясват малки и големи, ще видят белия свят от големия екран на 28 ноември. Това е първият български 3D филм - дело на неуморния, млад и талантлив Неделчо Богданов.

Първите епизоди с приключенията на Аспарух и Пешо в "Българ" са създадени през 2010-а. Телевизиите му хлопват вратата, не вярвайки в харизмата на рисуваните герои. Той обаче пуска продукцията в интернет и прави истински бум. Най-гледан е във възрастовата група 18-25. Забави ли се със серия, започват да негодуват и да го заливат с въпроса "защо". Междувременно момъкът от Несебър, завършил анимация в НАТФИЗ, прави няколко други сериала, но зрителите отсичат: "Не! Искаме си "Българ".

"Може и да е имало глад за подобна родна анимация. Не знам. Но не направих нещо по калъп, по американски стереотип, а мой си филм", разказва Неделчо. Отначало типажът Българ бил възприеман като бай Ганьо заради мустаците и калпака. "Той обаче не е простак, а е наивен и добродушен. Героите ми никога не псуват, не харесват вулгаризми", казва Неделчо.

След като от скица на скица сътворява Българ, идва време на другаря му Аспарух, естествено наречен на хана - и Пешо Слепия, който е кръстен на Петър Дънов. "Всички съм ги нарекъл на хора, които харесвам и уважавам. На герои за мен. Полицаят е на цар Борис", споделя кинаджията.

На всички им е любим Пешо, защото е готин - не му пука, просто е над нещата. "Другият харесван е Унуфрий - мислят го за идиот, но той е аутист. В епизода "Стани богат" извади нечувана логика. Отначало се притеснявах как ще се приеме факта, че Пешо е сляп - да не се обидят незрящите. Но си помислих: Защо да не ги споменаваме, нека и те са част от сериала. Аутистите също всички ги харесваме. Изобщо различните са интересни. Не бива да има дискриминация", твърди Богданов.

През януари усетил, че е назрял моментът да превърне историите им във филм за голям екран. Взел заем от банка и за сравнително малко пари и кратко време успял да го създаде.

Зад този труд стоят около 40-50 човека, като 20 от тях са актьори - те озвучават персонажите. Аниматорите са четирима. Толкова са и хората, които рисуват бекграунда и тези, които отговарят за звука.

В "Българ" вече има и красива мадама -блондинката Бети. Неделчо не иска обаче да издава нейната мисия в лентата. "Досега все ме питаха защо има само грозни и дебели жени в историите, а аз отвръщах: За да е цветно, а и не може всичко да е хубаво. Но реших, че е време за чаровничка. И се появи Бети. Иначе историята е в познатата стилистика на мистиката. Героите трябва да прекарат уикенд във вила на ужасите - и дори не подозират какво ще им се случи", издава режисьорът художник. Ще звучи и песента "Хубава си, моя горо".

В един момент с парче се намесва и рапърът Спенс. Колегата му Wosh MC, който тези дни се излежава във "ВИП брадър", пък говори. Те нямат нищо против един друг, а влизането на Wosh в шоуто по Нова, изиграло хубава роля, защото покрай риалитито все повече хора го познават. Макар и талантлив, той е известен на кръг от избрани. А героят Клошар живее в Образцов дом още в сериите от 2012-та, но сега заради предаването е възможно някой да заподозре съвпадение, което обаче няма как да е вярно.

"Българ" ще има и английска версия, за да тръгне по фестивали по света.

Случки от живота постоянно провокират и влизат в сюжетите на Неделчо. В бъдеще рисуваният Аспарух ще мери лицето си със сантиметър. А питат ли го какво прави, той ще пояснява: "Аз съм лице-мер". Така се наричали във "ВИП брадър".

Американци ангажират често Неделчо за техни продукции, но той не се блазни от чужбинска слава, нито би пристанал на някое студио, защото обича да е начело на идеите си.

Роден в семейство на художници, като дете бил обещаващ футболист, но родителите му го пратили в художествената гимназия в Казанлък, за което към днешна дата им е много благодарен. Филмът му "Екип 54" грабва пет награди през 2008 г. и има около 15 фестивала зад гърба си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай