Български режисьор печели Гран при с филм за Сирия

Режисьори, продуценти и актьори с награди от фестивала "Славянска приказка"

Български режисьор печели Гран при с филм за Сирия | StandartNews.com

В София приключи един от най-престижните международни филмови фестивали „Славянска приказка". Доста руски филми са удостоени с награди на V международен кино и теле фестивал, който тази година се проведе в памет на Дмитрий Лихачев. Тържествената церемония се проведе в Руският Културно – информационен център в столицата, а по червеният килим заслужено минаха режисьори, актьори и продуценти.

Награждаването бе разделено по категории – игрални пълнометражни, документални и късометражни. Филма „Момичета с пушка" на Елена Колесникова за първите момичета снайперистки от дивизията „Таран" по време на Великата Отечествена война бе удостоен с гранд-при „Св. Георгий Победоносец", а втората й лента „Неудобен гражданин" взе „Тракийски ритон". Със „Златна роза" бе награден документалния филм на на режисьора Андрей Проскуряков "Човекът-продуцент Яков Каллер". Победител в класацията за късометражно кино с Гранд-при „Св. Георгий Победоносец", е българският режисьор Юсеф Ал-Ахмед, който бе победител на минологодишнят фестивал.

Тази година младият режисьор, който е трети курс студент във ВГИК в Москва представи курсовата си работа, заснета лично от него „Дамаск : Животът продължава!". В тази творба Юсеф Ал-Ахмед се изявява като режисьор, продуцент, сценарист и оператор! Филмът е заснет в сирийската столица през есента на 2016 г. и представя на зрителите другата, невидяната Сирия, тази на мирните граждани, на светския живот и нощните заведения, на разходките по парковете и на живота, като цяло. "Дамаск е най-древната столица в света описана още в Библията. С този филм исках да покажа на зрителите това, което медиите не показват, а именно – животът! Мирният живот на обикновените хора. Защото живота продължава и ще продължи!", сподели специално за „Стандарт" от Москва Юсеф Ал-Ахмед, който бе възпрепятстван да получи голямото си отличие лично, тъй като учебната година във Висшия Институт по кинематография вече е в разгара си.

За да заснеме този филм младият режисьор е получил специалното разрешения на Министерството на информацията на Сирия, и помощта на българо-арабския център в София. Снимките продължили двадесет дни през които българският режисьор от сирийски произход от сутрин до здрач е бил неотлъчно с камерата из Дамаск, съпровождан от специална охрана. Журито удостои с "Гран-при Хелиос" българският режисьор Ваня Донева за дипломният късометражен филм „Серафим". Лентата е за човечността и добротата , за хуманните отношения и е заснета по едноименния разказ на Йордан Йовков. V международен фестивал за кино и телевизия "Славянская сказка" се проведе с любезната подкрепа на фонд „Русския мир" и Россотрудничества, и под ръководството на проф. Димитър Димитров.

В конкурсната програма на кинофорумя участваха 130 филма от 15 страни. Сред номинираните са и филми от Казахстан и Палестина. Наградана на палестинската лента я получи лично посланика и доайен на дип.корпуса Н.Пр. Д-р Ахмед Ал-Мадбух. В приветствието към участниците на кинофестивала Председателката на съвета на федерациите Валентина Матвиенко отбеляза, че „Кинофеста „Славянска приказка" изпълнява просветителска мисия, подпомага да се установят контакти между хората, сближава славянските народи с другите етноси, чиято цел е да прославят „Седмото изкуство" по света". По време на фестивала участниците в кинофеста имаха възможността да посетят град Сухиндол и да участват в тържествената церемония по полагането на първата копка и камък за издигането на паметника на Дмитрий Лихачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай