Брад Пит командва танкисти

Брад Пит командва танкисти | StandartNews.com

Екшънът за Втората световна война поведе боксофиса в САЩ и Канада
Героите от "Ярост" изпълняват рискова мисия в сърцето на нацистка Германия

Още в премиерната си седмица филмът "Ярост" спечели битката за челото на северноамериканския боксофис. Лентата на сценариста и режисьор Дейвид Айър събра 23,5 милиона долара от зрителите в киносалоните.

Действието в "Ярост" се развива през април на 1945 година - месец пред окончателния край на Втората световна война. Сюжетът се фокусира върху американския армейски командир Уордади (Брад Пит) и екипажа на танка Fury ("Ярост"), които трябва да изпълнят изключително важна мисия в сърцето на нацистка Германия дни преди капитулацията й. За Пит това е трети филмов проект (след "Гадни копилета" и "Седем години в Тибет"), чието действие се развива в тази епоха. В екипажа на "Ярост" са още Шая Лебьоф, Майкъл Пеня, Логан Лърман ("Пърси Джаксън" и "Ной"), Джон Бернтал ("Живите мъртви") и синът на Клинт Истууд - Скот.

"Исках да направя филм за танкисти. Да взема група хора, да ги поставя в клаустрофобична среда и да видя как работят като екип", обяснява режисьорът. "Обичам Шая Лебьоф! Той е един от най-добрите, които съм виждал! Имал съм честта да работя с много велики актьори, но определено той е супер", споделя Брад Пит в интервю за британското издание на "GQ".

За да се справят с трудната задача, звездите са били подложени на строги мерки, които максимално да отдалечат истинската им същност и да ги превърнат в участници във войната. По време на снимките всички актьори са спали един до друг в стари и ръждясали танкове, а в по-добрите случаи им било позволено да са в палатки. Трябвало да стават в 5 часа сутринта и да дават едночасови наблюдателни смени през нощта. Отгоре на всичко са минали през специална тренировка на военните, която да ги направи физически по-издръжливи и още по-готови за ролите си на войници. За да подобрят своите умения в тази област, се биели помежду си всеки ден. Те буквално тренирали един с друг. Шая Лебьоф разказа в интервю в "Шоуто на Джими Кимел": "Има случки от тогава, за които вероятно никога не трябва да разказвам. Спрях да се къпя за целия период на заснемането и дори извадих един от зъбите си, за да изглежда видът на героя ми още по-реалистичен."

Във филма са използвани десетки истински танкове, предоставени от американското правителство. Дейвид Айър уверява, че намесата на екипа по визуални ефекти е била минимална. Оператор на екшъна "Ярост" е руснакът Роман Васянов.

"Ярост" ****

Лиъм Нийсън е незаконно ченге

Филмът "Билет за отвъдното" е заснет въз основа на едноименната поредица романи на Лорънс Блок. Тя се радва на такъв успех, че се издава над 40 години и на повече от 20 езика. В центъра на събитията е Мат Скъдър (Лиъм Нийсън), бившe ченге от нюйоркската полиция, който работи незаконно като частен детектив. Обслужва главно хора, които не могат да отидат в полицията. Както се изразява Скъдър, той прави услуги на хората, а те в замяна му правят подаръци. Един ден Скъдър неохотно се съгласява да помогне на наркотрафиканта Кени Кристо да открие мъжете, отвлекли и убили жена му. Но разбира, че това не е първото, нито ще бъде последното такова престъпление на похитителите. Размивайки границите между добро и зло, Скъдър се впуска в преследване на престъпниците из скритите улици на Ню Йорк, преди да вземат поредната си жертва.

"Ако харесам героя на хартия, доста често съм склонен да приема ролята. Привличат ме образи, които са индивидуалисти. Подобни персонажи са мъжествени и тайнствени. Скъдър е до голяма степен индивидуалист. Той е обезверен, но все още с чувство за морал и достойнство, останали му след годините полицейска служба", разказва Нийсън.

В трилъра участват още Бойд Холбрук като Питър Кристо, брат на Кени и бивш наркоман, който помага на Скъдър в преследването на убийците, Дейвид Харбър като Рей и Адам Дейвид Томпсън като Адам. Последните двама са побъркани серийни убийци, чиято способност да потъват в сенките им дава крачка преднина пред полицията. Брайан "Астро" Брадли пък е Ти Джей, бездомен млад артист, който се сприятелява с бившия полицай.
Скот Франк е режисьор и сценарист на филма, а Дани де Вито е сред продуцентите.

"Билет за отвъдното"***

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай