Дарин Ангелов се боксира в "12А"

С Радина Кърджилова в "12А" - двамата са преподаватели на тийнейджъри във филма по сценарий на Николай Колев с режисьор Магдалена Ралчева

Дарин Ангелов се боксира в "12А" | StandartNews.com

Към формулата на успеха "Млад, красив, талантлив, ученик на Ламбо" преди броени дни Дарин Ангелов прибави и дефиницията "много смел". Както вече се знае, отличният актьор скочи от камерната сцена на Народния, за да спаси живота на зрител, който беше глътнал езика си, докато течеше представлението на "Дългият път на деня към нощта". Дарин показа завиден житейски и мъжкарски рефлекс между пагубните страсти по световния драматург Юджин О'Нийл. Всички се впечатлиха и го похвалиха, а Вежди Ращидов се разчувства извън протокола и министерстването и му написа: «Върнахте надеждата, че думите „доблест", „етика", „дълг" не са загубили смисъла си. Че хората на изкуството са по-особени, по-чувствителни и по-активни. Че те винаги припомнят истинските стойности. Благородството и състраданието са сред духовните категории, които ни обединяват като нация". Дарин, който винаги се е дистанцирал от самоцелната публичност, беше лаконичен: "Някъде по света постоянно някой спасява някого. Това е естествената реакция на всеки нормален човек". Но и не скри, че когато се прибрал в гримьорната, го хванало шубето при мисълта какво е можело да стане - и се разтреперил, също като всеки нормален човек, тренирал десет години карате и притежаващ сериозно хладнокръвие. В "Дългият път на деня към нощта" Дарин и брат му Деян са синовете на героя на Стоян Алексиев – баща на Ангелов и в немски филм. В пиесата на великия Юджин О'Нийл всички те живеят в кошмара на алкохола и наркотиците. Ангелов пък е младият д-р Генадиев в "Откраднат живот", в чиято роля като професор е самият Стоян Алексиев. Има и още знаци в случката. Преди години в същото това пространство на четвъртия етаж под покрива на академиците Валентин Ганев прекъсна изключителния си моноспектакъл "Контрабасът", защото усети, че става нещо притеснително – жена от публиката беше припаднала и той трябваше да помогне в овладяването на ситуацията.

Дарин, който през 2005-а взе "Аскеер" за изгряваща звезда като Моцарт в "Амадеус" на Младежкия, през 2017-а вероятно ще бъде номиниран за някое от малкото киноотличия в родината за ролята си в "12А" – новия филм на Николай Колев и Магдалена Ралчева. В лентата, която е своеобразно продължение на успешния "11А", Дарин играе треньор по бокс, учител по физкултура, някогашно лошо момче. Той не само подкрепя героинята на Радина Кърджилова, но и изпитва романтични помисли към нея.

"Дарин е безспорен професионалист. Киното му идва отвътре. Беше чудесно подготвен за всеки кадър. Когато продуцентът Дейвид Варод ме покани за бъда режисьор на "12А", след като беше гледал моя филм "Още нещо за любовта", Дарин беше сред актьорите, които поканих без кастинг. Гледам всеки негов спектакъл в театъра и съм наясно с дарбите му. Той има отличен рефлекс към образа, много е гъвкав в извайването на персонажа. Освен всичко друго, е изключително фин човек със силно чувство за хумор и с джентълменски мениери. Естет от главата до петите. Когато представих актьорите си на Дейвид Варод, му обясних: Мария Каварджикова е българската Мерил Стрийп, Василена Атанасова е нашата Кристин Скот Томас, а Дарин е Райън Гослинг", разказва Магдалена Ралчева.

Ангелов споделя, че не е влагал щрихи от образа на свой преподавател в даскала по физкултура в "12А". "Просто не открих допирни точки между конкретна личност и образа. Нито пък правя сравнения между "някога" и "сега". Все пак съм завършил преди почти 20 години. Но вярвам в еволюцията". Самият той обожава Стефан Данаилов - неговият Мастер в Академията, и сенсей Спас Спасов. След баща му, актьорът Ангел Ангелов, те са двамата мъже, които приема като духовни водачи.

Дарин се шегува, че "учениците" му в "12А" са го слушали точно толкова, колкото е необходимо за възрастта им. "Нямам оплаквания. Особено забавно беше, когато снимахме абитуриенския бал", откровен е той. Не е ходил на специални тренировки по бокс заради филма. Като човек, който е минал през няколко спорта и има черен колан по карате, е наясно с основните неща. Брат му Деян отдавна тренира бокс - продължава и сега, та е имало с кого да се консултира. Дарин, естествено, не казва дали между неговия даскал и Радина Кърджилова ще се стигне до любов. "Нека зрителите да разберат това на премиерата", категоричен е той. На благотворителната вечеря, организирана от "Лайънс клуб Витоша" в хотел "Маринела", той връчи първите две покани за червения килим на дами и господа, дали своя принос за доброто дело. Дарин долетя след поредно представление в Народния, а след това хукна към дома си, за да целуне за "лека нощ" вече спящото и прекрасно бебе Дария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай