Драма за страх от секс спечели "Златна мечка" /ВИЖ ТРЕЙЛЪР/

Драма за страх от секс спечели "Златна мечка" /ВИЖ ТРЕЙЛЪР/ | StandartNews.com

ВИЖ ТРЕЙЛЪР ОТ ФИЛМА ТУК

Дебютът на Адина Пинтилие „Не мe докосвай" изненадващо, но обяснимо спечели "Златна мечка" на Берлинале. С неравности, но с изтънчен стил между игралното и документалното, румънската режисьорка разказва за жена, която има проблеми с интимността и се подлага на терапия, за да постигне хармония с тялото си и общуването с другите. Противоречивата тематика беше в максимален синхрон с дискусиите за половата дискриминация и секс тормоз. Пинтилие отправя покана за диалог за различното възприемане на красотата и пълноценното отдаване.

В копордукцията на пет страни, между които и България, играе Ирмена Чичикова, а музиката е на Иво Паунов. Силно впечатление направи решението на журито, ръководено от Том Тиквер („Парфюмът"), да разпредели наградите между широк кръг филми, пренебрегвайки четирите ленти на домакините. Досегашният директор на Берлинале Дитер Кослик беше критикуван за слабото германско присъствие в състезанието, но явно проблемът не е в количеството. Бил Мъри пък излезе, за да получи „Сребърна мечка" за най-добър режисьор вместо Уес Андерсън за "Островът на кучетата", в който прочутият актьор дублира един от главните анимационни герои. „Никога не съм мислил, че за работата си като куче ще мога да се прибера в къщи с мечка", каза Мъри. А после перифразира известната реплика на президента Кенеди: Аз съм едно берлинско куче.

Берлин винаги е бил любезен към полските си съседи. Малгожата Шумовска получи втората по значимост награда на Берлинале –„Сребърна мечка: Голямата награда на журито". В „Муцуна" тя разказва за строителен работник, който след инцидент претърпява пълна лицева трансплантация и от любимец на свръхрелигиозното местно общество е обявен за безполезен урод. Призът за женска роля спечели Ана Брун от „Наследничките", а за мъжка – Антони Бажон от „Молитвата". Наградата за сценарий е за създателите на мексиканския филм „Музеят" с Гал Гарсия Бернал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай