Ива Йорданова-Лукарски: Актьорската игра винаги е магия

Ива Йорданова-Лукарски: Актьорската игра винаги е магия | StandartNews.com

За Ива Йорданова-Лукарски изуството е начин на живот. Но въпреки това, съпругата на лидера на СДС Божидар Лукарски има солидна биография зад гърба си. Тя е бакалавър по бизнес администрация, специалност международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ. Има и магистърска степен по национална сигурност от Военна академия "Г. С. Раковски". Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес процеси. Била е на стаж в отдел "Публична информация" на ООН в Ню Йорк, както и в Световната бизнес коалиция за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Създател е на Клуба на ООН в Бъркли, член е на Младежкия борд на Millennium Promise, организацията на Джефри Сакс за борба с бедността. До август 2013 г. е била председател на Контролния съвет на ПП "Движение България на гражданите". Наскоро съпругът й Божидар Лукарски публично благодари на Меглена Кунева, че се е лишила от ценния за партията кадър в името на семейното им щастие. Сега Ива Йорданова-Лукарски е в Щатите и учи актьорско майсторство.


- Г-жо Йорданова-Лукарски, в кой момент от живота Ви се появи любовта към изкуството? Има ли артисти в семейството и рода Ви? Коя е първата Ви изява пред публика?

 - Не мисля, че има конкретен момент, който мога да откроя като начало на любовта ми към изкуството. Бях още в първи клас когато започнах да танцувам народни танци и да свиря на пиано. По-късно започнах да тренирам художествена гимнастика и да ходя на вокални уроци, но подготовката за кандидатстване в гимназия беше далеч по-голям приоритет и тези дейности останаха на втори план. Няколко години по-късно се зароди интересът ми към хип-хоп културата. Животът тогава ме събра с N.a.s.o., с който освен че танцувахме заедно, направихме и група - Da_street. Имахме късмета да свирим в клубове като Backstage, Swingin' Hall и други. Беше страхотно време, но за съжаление и кратко, защото започнах да уча в университета, а после заминах за Ню ЙОРК да довърша образованието си там. Въпреки натоварената програма като студент и стажант в ООН, успях да помогна на майка ми, Елисавета Йорданова, да основе ансамбъл за народни танци в Америка. Горана Денс днес е най-голямата група за народни танци в Щатите. Майка ми цял живот е танцувала, с баща ми дори са се запознали с ансамбъла на Студентския дом (той е юрист, но също танцува невероятно). По-късно майка ми завърши първия клас по пантомима в НАТФИЗ, а в последствие замина за Америка да прави магистратура по съвременен танц като първия български Фулбрайт стипендиант в тази област. От тази гледна точка, може да се каже, че буквално съм закърмена с любов към изкуството, особено движенческото такова.

Върнах се в България преди 6 години и започнах отново да преподавам - този път Хип-хоп на токчета (само за жени) и Регетон. Пътувах из цялата страна по покани за уъркшопи и участвах в няколко международни танцови конгреса. Докато правех това, завърших с отличие магистратура по национална сигурност във Военната Академия, а

животът се завъртя така, че започнах да се занимавам с политика

Логичното развитие беше да отдам цялото си време на нея, така че за пореден път пренебрегнах танците и музиката. Но животът явно има иронични начини, по които да ни кара да се връщаме към нещата, които истински обичаме и именно това ме доведе сега до Ню Йоркската Филмова Академия.

- Разкажете, как решихте да отидете в Ню Йорк и да учите актьорско майсторство?

 - Бих искала да кажа, че е спонтанно, защото на пръв поглед за повечето хора изглежда именно така. Но истината е, че дори докато бях студентка в Ню Йорк, често минавах покрай централната сграда на Филмовата академия и си представях какво би било да уча там. В детските ми години, баба ми работеше в реквизита на НАТФИЗ и си спомням какво удоволствие беше да ходя при нея след училище, да бъда свидетел на цялата подготовка на някой спектакъл, да наблюдавам самите актьори преди да излезнат на сцената, а след това и на самата сцена. Актьорската игра винаги е била магия за мен.

Безброй пъти съм била пред публика като танцьор и музикант

но някак ми се струва, че това е по-лесната задача, защото там аудиторията изисква от артиста автентичност и себеразкриване, докато при актьорската работа трябва да се гмурнеш в неизследвани дълбини на човешката природа и да създаваш правдоподобни образи, които в същото време да изглеждат автентични. Именно това предизвикателство ме вдъхнови да кандидатствам в Академията.

- Вярно ли е това, че ще участвате в новия продукт на Димитър Митовски за Нова телевизия?

- Вълнуващо звучи, че ще имаме на български екран детективски сериал, нали!? Аз лично винаги съм се увличала от криминалистиката и с интерес ще следя новия проект на режисьора Митовски. В конкретния случай, обаче,

няма истина в появилата се информация, че ще участвам

в него, но благодаря за хубавата реклама на вестника, който я измисли.

- С какво бихте се занимавали, ако не се бяхте посветили на изкуството?

- Поради образованието, опита и международните връзки, които съм изградила, преди почти две години основах собствена компания "Next Stop: Bulgaria". Основната цел на компанията е да създава и прилага стратегии за развитие на нови пазарни канали в САЩ, като специализираме в изработването на индивидуални и ефективни модели за доставка на продукти и услуги на американския пазар.
В дългосрочен план, обаче, мечтая да направя в страната ни Академия по лидерство, култура и изкуства. Това е идея, която имам вече повече от 10 години и вярвам, че някой ден ще успея да я реализирам.

- Как се отнасяте към типично дамските мании като шопинга, например?

- Ако трябва да съм откровена, подобни дейности всъщност ми действат стресиращо.

Ако се налага да пазарувам нещо, отивам на конкретно място

с конкретна цел и пазарувам по възможно най-бързия начин. Шляенето по моловете със сигурност не е моето нещо. Предполагам е така при всяка жена, която цени времето си.

- Лесно ли е да си съпруга на известен мъж като Божидар Лукарски?

- Преди всичко е гордост! Аз съм изключително горда и щастлива, че за времето му като министър, икономиката на България постигна неочакван ръст, а бизнесът единодушно определя политиките на министерството за успешни и диалогични. Смятам, че Божидар затвори устите на много критици, които особено в началото на мандата му, правеха всичко възможно да подриват името и работата му. А в чисто политически план, мисля че съпругът ми се превърна в незаобиколим фактор в обществения ни живот и тепърва ще работи още по-усилено за справедлива и богата България на щастливи и свободни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай