Ла-Ла Ленд - страната на мечтите

Ла-Ла Ленд - страната на мечтите | StandartNews.com

Премиерният филм с Ема Стоун и Райън Гослинг "Ла-Ла Ленд" е фаворит на букмейкърските къщи и на мнозина критици за тазгодишния носител на "Оскар" за най-добър филм. Младият режисьор Деймиън Чазел, който през януари ще навърши 32, създаде големи очаквания с предишната си творба - музикалната драма "Камшичен удар", която получи пет номинации и спечели три от така мечтаните златни статуетки, включително за поддържаща роля на Джей Кей Сиймънс. Сега американецът, завършил Харвард, ни предлага романтично-комедиен мюзикъл, направен в духа на класическите образци на жанра, но и по своеобразен начин разширяващ го. Не липсват озадачени фенове, включително и у нас, където филмът беше показан предварително на Киномания, които недоумяват какво в един романтичен мюзикъл го прави толкова значим, че да го превърне във филм на годината. Отговорът е толкова прост, колкото простички са и посланията на филма. Историята за любовта между Миа, която копнее да стане известна актриса, и джаз пианистът Себастиан, който иска да съхрани ценностите на старите майстори от началото на миналия век, ни казва, че добрата стара романтиката е жива и че човек не бива никога да предава мечтите си, а да се стреми към тях с цялото си същество. Част от гениалността на филма е именно начинът, по който предизвиква днешния зрител, затънал в хроничен цинизъм, превърнал страстта във фетиши и податлив само на крайни емоции. Той веднага би заклеймил "Ла-Ла Ленд" като сантиментален, в което често са критикувани мюзикълите, и би го подминал. Деймиън Чазел обаче се изправя срещу тези недъзи на днешния човек индиректно - не чрез сюжета, а чрез самия филм, и деликатно, като е романтичен, без да е старомоден. Той не осмива по-лошата част от героите си, и не изисква нищо от зрителя, просто му показва една история, изпълнена с романтика, мечти и надежди. "Това е филм, който няма да искате да спрете да гледате. Има мъдрост, радост и тъга, и толкова магия, от емоционалния заряд на музиката до силата на киното", пише "Плейлист".

Идеален декор на историята е Лос Анджелис, наричан именно "Ла-Ла Ленд", където всичко и всички са парти. Там често човекът се измерва с успеха, парите, дрехите, почивките, на които ходи. Но тъй като хората се стремят към блясъка и славата навсякъде, градът се превръща в метафора на повърхностния свят, капан за мечти.

Другото, което прави мюзикъла забележителен, са силните изпълнения на Ема Стоун и Райън Гослинг, които играят, но и пеят, танцуват, свирят. Стоун спечели „Купа Волпи" за най-добра актриса във Венеция, а "Гардиън" написа, че "никога не е била по-добра". Сигурно е, че червенокосата красавица ще бъде номинирана в категорията за главна роля на "Оскарите", както и Гослинг, който дори се научава да свири на пиано. Това е третият им филм заедно след "Гангстерски отдел" и "Оглупели от любов".

"Забележителен е начинът, по който Чазел е направил този филм. Той се е стремял към класиката, но загърбва жанровия формат инстинктивно и силно", коментира "Холивуд рипортър". В последните години на киното мюзикълът не е актуален жанр, но периодично се появява творба, която обира награди и овации на критиката и феновете. Последният беше "Клетниците", който донесе на Ан Хатауей първият "Оскар". По всичко личи, че и "Ла-Ла Ленд" върви по неговите стъпки.
Един от продуцентите на филма е певецът Джон Леджънд, който има и малка роля, за която обаче се научава да свири на китара. Той е състудент на героя на Гослинг, добър музикант колкото него, но продал душата си на масовия вкус. Той е и дяволът, който го изкушава да се отклони от пътя на мечтата си, предлагайки му пари, публика, която го обожава, слава. Как се устоява на такова предложение? Но всичко си има цена, както се казва.

Оценка *****

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай