Мистерии около "Вангелия"

Сериалът "Вангелия" показва гледната точка на руснаците за пророчицата

Мистерии около "Вангелия" | StandartNews.com

Руският сериал разказва тайни за пророчицата

Вчера се завъртя за втори път руският сериен филм "Вангелия" по БНТ1. Той разказва за лишената от зрение пророчица, надарена с умението да вижда в бъдещето. Фатализъм, кармичност и асоциации със събития в съвременността съпътстват създаването на сериала, в който Русия открива знаци за своята национална съдба. Оспорван от едни и толериран от други, "Вангелия" пресъздава живота на известната в цял свят българка Вангелия Гущерова - от раждането й през 1911 г. до смъртта й през 1996 г., както и предвидени от нея събития до 2002 г. Способностите на тази силна и мъдра жена са една от големите загадки на ХХ век и около нея постоянно витаят легенди.

"В Ню Йорк две железни птици ще убият двама близнаци", предсказва Ванга през 80-те. Никой изобщо не може да предположи какво ще се случи с Кулите близнаци през 2001-а. Както и с потъването на Курск през 2000 г. в Баренцово море, също видяно от нея.

Филмът търси тайната, проследявайки живота на Ванга в България. След един смерч, който засипва очите й с пясък, 12-годишната Вангелия ослепява и започват да я сполетяват първите видения. Обвинена в магьосничество, тя е в затвор заради предсказаната смърт на Сталин. Но нищо не може да я скрие. Светът вече знае и славата й води политици, бизнесмени, артисти - милиони, сред които и журналистът Сергей Медведев, който играе себе си в разказа на Ванга пред стажант-журналистката Алиса. Като прессекретар на Борис Елцин през 1996 година Медведев тайно пристига при Ванга, за да разбере резултата от изборите. Думите на пророчицата са,

че Елцин спечели, но ще има проблеми със сърцето

което се случва с последвалите два инфаркта. Тогава Борис обаче не обръща внимание. Ирина Рахманова - една от петте актриси, изиграли Ванга в руската продукцията, припомня: "Ванга е убедена, че има дата на раждане и дата на смърт, които не могат да се променят. Тя никога не говори на хората за това кога ще умрат, тя говори за онова, което могат да избегнат".
Петте актриси, които влизат в ролята на Ванга, се възползват от специално измислен за целта пластичен грим, за да изглеждат максимално правдоподобно. За зрителите е предвидена мелодраматична, детективска и мистична линия. Въведени са исторически персонажи - Хитлер, Сталин, Елцин. Милиардерът Кирсан Илюмжинов и Сергей Медведев (тук той е прессекретар на Елцин и телевизионен продуцент) играят самите себе си във "Вангелия". Медведев я нарича през цялото време "лельо Ванга".

До началото на снимките актрисата Елена Яковлева опитва да върви със завързани очи, за да почувства какво е да живееш в пълен мрак. Всички, познавали Ванга, са изумени от приликата й с появата на снимачната площадка. Актрисата споделя: "Хората, които са я срещали и разговаряли, разказват малко. Да говорят за нея е толкова мъчително за тях, сякаш някакво табу лежи върху спомена им".

Още по-тежко обаче става на самите актриси. Руските медии пуснаха информация, че сякаш прокоба тегне над екипа на продукцията. Според тях пророчицата изрично е казала, че не иска животът й да бъде показван във филм, твърди "Блиц". Приживе тя дава разрешение на българския режисьор Стилиян Иванов да заснеме документална история и предрича, че няма да доживее премиерата. Според тях

повечето актриси отказвали от страх да изиграят възрастната Ванга

Ина Чурикова се съгласява, но седмица преди да започнат снимките, пада и си чупи и двете ръце. Продуцентите твърдят, че няма връзка между инцидента и отказа й, като се позовават на разминавания в графиците и на двете страни. Според тях тя е заета по същото време с друга продукция. Кастингът продължава, като на прицел са актриси, които по един или друг начин да са близки до феномена Ванга. Така стигат до Елена Яковлева. Преди години актрисата изпада в клинична смърт по време на операция. Яковлева разказва как тръгнала по тунела към отвъдното. Лекарите овладели положението и душата й се завърнала. Даша Отрошко също има свръхестествена случка. Тя играе пророчицата в детските й години. По време на заснемането на сцената със смерча момиченцето пада и си сцепва едната вежда. Режисьорът на серийната лента Сергей Борчуков пък пада на релсите на гарата в Петрич пред движещ се влак. За късмет машинистът веднага реагира и Борчуков остава невредим.

Първият епизод от документалната поредица разказва за предсказанието на Ванга за тежка злополука в Русия, което се сбъдва. Пратеник на Елцин пристига с телевизионен екип, в който е и младата стажант-журналистка Алиса. Ванга пожелава да разговаря сама с нея и започва да разказва живота си от раждането и ранното детство. Следващата седмица очаквайте във "Вангелия" вихрушката, от която Ванга пострадва. Намират я в тежко състояние и ослепяла. Никой не може да помогне и въпреки беднотията, баща й я завежда на лекар в града. Лекуват я, но тя не проглежда. Ванга твърди, че може да върши всичко, защото вижда. Отива да учи и живее в дом за слепи в Сърбия...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай