ОБЗОР: Как Келнер купи НОВА

ОБЗОР: Как Келнер купи НОВА | StandartNews.com

Най-богатият чех купи Нова тв за 185 милиона евро. Собственик на телевизията вече е милиардерът Петр Келнер. Шведската компания "Модърн Таймс Груп" (Modern Times Group – MTG) продаде "Нова Броудкастинг Груп" на чешката "ПиПиЕф Груп" (PPF Group), съобщиха двете страни вчера.

Реално МTG е продала своите 95% от акциите в българската медийна група, а PPF е придобила останалите 5% "Ийстърн Юръпиън Медия Холдингс" (Eastern European Media Holdings), се уточнява в съобщението на чешката група.

Сделката оценява 100% от бизнеса при стойност на дружеството в размер на 185 млн. евро и е част от продължаващата стратегическа трансформация на MTG от традиционен национален ефирен ТВ оператор в глобална дигитална развлекателна група, съобщи на сайта си Нова тв.

Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG. През 2008 г. шведската компания MTG плати 620 млн. евро за кабелния канал "Нова" и 80% от списание "Ева", собственост на гръцката "Антена груп". Преди това "ЕмТиДжи" притежаваше само тв канала "Диема".

Нова Броудкастинг Груп (NBG) e най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания на българския пазар, се казва в съобщението на Нова. Продажбата на компанията ще доведе до нетен капиталов приход, който ще бъде осчетоводен като позиция, оказваща влияние върху съпоставимостта след приключването на сделката. Финансов консултант на MTG по сделката е Citigroup Global Markets. Тя трябва да бъде одобрена от регулаторни органи, като се очаква да бъде приключена през първата половина на 2018 г, уточниха от телевизията.

Компанията на чешкия милиардер е специализирана в банкирането и финансовите услуги. Също така има огромен опит в телекомуникациите, недвижимите имоти и биотехнологиите. Говори се, че PPF Group може да придобие и българското телеком подразделение на норвежката "Теленор", заедно с бизнеса й в Сърбия и Черна гора.

Намерихме нов дом за
българските служители

Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG.

Превърнахме Нова Броудкастинг Груп във водещата комерсиална медийна група в България с дял от активната зрителска аудитория в размер на 33% и собственик на едни от водещите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и неговия мениджърски екип Нова Броудкастинг Груп бързо се превърна във водещата дигитална развлекателна компания на пазара. Бих искал да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Инвестициите на MTG са съсредоточени върху нашия развлекателен бизнес в Скандинавския регион, студиа и глобални дигитални развлекателни дейности. Ето защо намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който ще инвестира в бъдещето на Нова Броудкастинг Груп. Пожелаваме на Дидие и целия му екип да продължат с успехите си в бъдеще.

Телевизията никога не е
била българска собственост

Нова телевизия започва излъчване като ефирен регионален телевизионен канал в София на 16 юли 1994 г. Основите полагат сръбски телевизионери, а първият собственик е сърбинът Дарко Таминджич.
Първият кадър в програмата на телевизията е българският игрален филм „Всичко е любов", а на 7 август 1995 година е излъчена първата новинарска емисия „Календар". На 17 септември 1997 г. е първият брой на първия сутрешен блок по телевизията „Почна се".

През 2000 година телевизията е продадена на гръцката медийна компания „Antenna Group".

На 18 юли 2003 г. Нова телевизия получава лиценз за национално ефирно разпространение на своята програма и става третата национална телевизия в България (след Канал 1 и БТВ).

На 19 септември 2005 г. Нова телевизия представя ново лого, нова музика и графична опаковка, заедно с новата си програмна схема.

На 31 юли 2008 Нова телевизия е купена от шведският медиен гигант Modern Times Group срещу 620 млн. евро.
Новата компания вече се нарича "Нова Броудкастинг Груп", в която влизат каналите DIEMA - DIEMA, DIEMA 2, DIEMA FAMILY, NOVA SPORT, четирите платени канали – TV 1000 Balkan, Viasat History, Viasat Explore, Viasat Nature, както и списание ЕVA. В пакета влизан и сайтовете netinfo.

Милиардерът започва с копирни машини

Роденият на 20 май 1964 г. Петр Келнер започва бизнес кариерата си с търговия с копирни машини Ricoh. През 1992 г. основава "Първи приватизационен фонд" PPF, малко след като чешкото правителство обявява раздържавяване с ваучери. Той приватизира и инвестира в над 200 корпорации с номинална стойност 5 млрд. чешки крони. През годините PPF се разраства до огромна инвестиционна компания с разнообразни интереси.
Групата се занимава с банки, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Чрез различните си бизнеси присъства в много държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и др.

Келнер вече има опит и в телекомуникациите. Той държи над 80% от О2, най-големия оператор в Чешката република и номер три в Словакия, с общо над 7 млн. абонати на мобилни услуги в двете страни. Собственик е и на компанията за телекомуникационна инфраструктура Cetin.

През 2007 г. Келнер подписва договор с "Дженерали Застраховане" за джойнт-венчър между застрахователното подразделение на PPF и италианския застраховател в близо 15 държави включително и България. Келнер става член на борда на Дженерали. 6 години по-късно Дженерали плаща 2,5 млрд. долара за притежаваните 49 на сто от дяловете на PPF и става едноличен собственик.

Според Форбс състоянието му се оценява на 11,4 млрд. долара, като това го прави най-богатия чех и 102-и в света по богатство.

През 2013 г. Келнер притежава 98,94 на сто от фонда, с който купува Нова телевизия.През 2006 г. Форбс оценява PPF на 3 млрд. долара.

Келнер първо притежава Gulfstream G500, а през 2010 г. купува Боинг 737-700BB като свой бизнес самолет.
Живее в голяма резиденция в село Подкожи край Прага,но притежава няколко имения в различни държави. Собственик е на една от най-големите колекции фотографии на Йозеф Судек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай