Почина филмовата легенда Мишел Морган

Почина филмовата легенда Мишел Морган | StandartNews.com

Отиде си една от най-красивите жени на планетата. Актрисата Мишел Морган, звезда от филма „Кеят на мъглите" на режисьора Марсел Карне, е починала на 96 години в дома си в Париж във вторник.

Морган е родена като Симон Рене Русел на 29 февруари 1920 г. Снима се в киното от 17-годишна. Критицитe веднага отбелязват изискаността и изтънчеността на актрисата, наричайки я „младата Грета Гарбо". На 18 години играе в „Кеят на мъглите" в двойка с Жан Габен — и става известна в цяла Франция. През 1946 г. с ролята си в „Пасторална симфония" Морган е първата френска актриса, спечелила награда на фестивала в Кан.

Морган се снима при режисьорите от Новата вълна Клод Шаброл и Клод Льолуш. Удостоена е с почетни награди „Сезар" и „Златен лъв", получава звезда на Холивудската алея на славата. Във филмографията й са „Падналият идол", „Мария-Антоанета", „Големите маневри", „Един мъж и една жена: 20 години по-късно" и „Бенжамен". Мишел Морган има три брака, но с последния си съпруг, режисьора Жерар Ури, са заедно 45 години до смъртта му през 2006 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай