Спасяват моряци от ураган

Спасяват моряци от ураган | StandartNews.com

Ерик Бана и Крис Пайн са в главните роли на екшъна

"Часът на героите" разказва истинска история за катастрофирали танкери

"Часът на героите" е епична история за човешката смелост, жертвоготовност и воля. Филмът е по едноименната документална книга ("The Finest Hours", 2009) на Кейси Шърман и Майкъл Тоугиас. На 18 февруари 1952 г. се заражда един от най-мощните урагани, удряли източното крайбрежие на САЩ. Той буквално разцепва на две огромни танкери.

Началникът на Бреговата охрана в Чатъм (Ерик Бана) изпраща на спасителна мисия моторизирана дървена спасителна лодка с екипаж от четирима души, начело с капитан Уебър (Крис Пайн). Въпреки повредения компас, ниските температури, нулевата видимост, 20-метровите вълни и ветровете, екипажът не се отказва. Неговите членове успяват да спасят над 30 от бедстващите моряци, хванати в капан на борда на бързо потъващия "Пендълтън". Операцията е една от най-вдъхновяващите в тематичната история на САЩ.

В сагата за смелост и жертвоготовност има, разбира се, и любов. "Не са го направили за слава, просто са си вършели работата. Това е история за истински хора - на какво са способни те и как спасяването на своя и чуждия живот им помага да разберат и оценят силата си", казва Кейси Афлек, който също участва в лентата.

Режисьорът Крейг Гилеспи заснема филма си в югоизточен Масачузетс и южно от Бостън, както и в Кейп Код и Чатъм. В снимките са използвани истински спасителни лодки от 50-те години на миналия век. За целите на продукцията е изграден резервоар с обем около 800 000 галона, който позволява на екипа по специалните ефекти да контролира вълните, вятъра, дъжда и снега. Рейчъл Броснан, Холидей Грейнджър, Бен Фостър и Кайл Галнър са в останалите роли.

"Любов" - поредната провокация на Гаспар Ное

"Искам да правя филми за кръв, сперма и сълзи." Тези думи са изречени от студент по кино в "Любов" на Гаспар Ное ("Необратимо"), но все едно са казани от самия режисьор. Лентата разказва историята на унищожително гореща любовна връзка. Използвайки характерния си разпокъсан разказ, Ное започва с интимна сцена между американския студент по кино Мърфи и неустоимата художничка Електра. Рязък монтаж ни пренася две години по-късно, когато Мърфи се събужда до различна жена - Оми. Тя е майката на детето му, а Електра явно вече е далечен спомен. Но когато се обажда майката на Електра, която издирва дъщеря си, Мърфи започва да си представя какво ли се случило. "Любов" няма да е филм на Ное, ако в него липсват шокиращи моменти. Лентата е изпълнена с цитати - от Годар до Терънс Малик.

С това кинотворбата напомня, както за класики като "Последно танго в Париж", така и за "Нимфоманка" Ларс фон Трир. В ролите са Карл Глусман, Клара Кристин, Аоми Нийок.

"Режисьорът иска да ни натрие носовете със суровата истина за сексуалността, за ги забие кожата, потта, страстта и красотата", пише в сайта на Би Би Си за филма на Ное.

"Любов" ***

Де Ниро е дядо на Зак Ефрон

"Ох, на дядо!" е комедия с участието на секссимвола Зак Ефрон. Какво може да се обърка след едноседмично пътуване с прародителя? Ами всичко! Точно преди сватбата си, Джейсън (Ефрон) е подлъган да откара дядо си, бивш генерал, в слънчева Флорида, за да посрещне там "по мъжки" началото на пролетта. На младия мъж му е твърде напрегнато, не само защото му остава само седмица до сватбата. Бъдещата му съпруга е властната дъщеря на шефа му, от когото Джейсън очаква да го направи свой съдружник. Но подтикнат от дядо си, цапнатия в устата Дик (Робърт Де Ниро), младежът се оказва на път към Дейтона бийч. Откриването на сезона там включва "опознаващи" партита, юмручни схватки по баровете и епична караоке нощ. Докато Джейсън се притеснява за предстоящата сватба, Дик показва на внука си как да гребе с пълни шепи от живота. Режисьор на лентата е Дан Мейзър.

"Ох, на дядо" ***

Зомбита нападат аристократи

"Гордост и предразсъдъци и зомбита" е модерен преразказ на класическата история на Джейн Остин. Заплетените отношения между влюбени от различни класи през XIX-ти век в Англия се изясняват по време на зловещо нашествие на зомбита. Пленителната Елизабет Бенет (Лили Джеймс) е експерт по бойни изкуства и оръжия, а красивият мистър Дарси (Сам Райли) е безмилостен зомби убиец и олицетворение на предразсъдъците на аристократите. Атаките на зомбита стават все по-многобройни и се налага двамата млади да преглътнат гордостта си и да обединят сили на кървавото бойното поле. Армията немъртви трябва да бъде изтребена веднъж и завинаги.

"Гордост и предразсъдъци и зомбита" ***

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай