Странностите на великите актьори

Странностите на великите актьори | StandartNews.com

Едва ли има по-странна професия от тази, в която основната ти работа е да си сменяш личността. Един ден си акционер на Уолстрийт, на другия убиец, а на третия меланхоличен жених. А защо не и трите понякога. Всички помним гротескния Хитлеров образ на Чарли Чаплин, бляскавата златотърсачка Монро, холивудското лице на Одри Хепбърн, недосегаемата Елизабет Тейлър. Ако си направим труда да си ги представим до печката, по домашни пантофи, в нормални условия, бихме се затруднили. Но пък не и нужно. Най-великите актьори имат зад себе си истории и странности, заслужаващи сами по себе си режисьорско представяне. Вижте ги.

Брандо поръчал самолет с шунка

Спомняме си колко напълнял беше Марло Брандо в края на живота му, но ако знаете колко нелепи са били хранителните му навици, бихте се изненадали, че изобщо някога е поддържал форма. В общи линии човекът не е спирал да се храни. Веднъж втората му жена заключила хладилника, за да му помогне да не преяжда. Когато късно вечерта актьорът погледнал запечатания хладилник, взел железен лост, счупил ключалката и поел хапка от огромно колело сирене.

Но това е само върхът на един много мазен айсберг. По-рано една от приятелките му го накарала да мине на диета. Брандо хапвал скромно през деня и всичко изглеждало наред, освен ако не броим, че всъщност поръчвал на приятелите си да му хвърлят по една торба с Бургер Кинг нощем през оградата в двора. Няколко месеца момичето се чудило защо любимият й хич не сваля, бидейки толкова внимателен. Истината е, че дори преди да наддаде килограми, актьорът не спирал да яде печени пилета между снимките и бил скандален за произволните му скитания през деня за храна. Те били толкова дълги, че понякога се налагало да изпращат хора, които психически да го откъснат от магазин за понички. Ако и това не ви се струва достатъчно лудо, какво ще кажете за това как си поръчал цял самолет с шунка и шампанско до Таити по време на снимките за "Бунтът на Баунти"? На човека просто му се хапвало шунчица.

Обратно на любовта му към храната, актьорът, който играе "Кръстникът", никак не се интересувал от сценариите, които му поднасяли и рядко ги учел. Вместо това предпочитал те да му бъдат написани някъде по сцената... или върху някой друг актьор.

Така например след напразно напрягане да запомни репликите си за "Последно танго в Париж", Брандо направил култовото предложение те да му бъдат залепени за задника на актрисата, с която си партнирал. Това разбира се не се случило, но пък в десетминутното му участие в "Супермен", той чете на аутокю от памперса на малкия Супермен. За това усилие получил 3 милиона долара. Представете си колко добър е бил, щом никога не са го уволнили за цялото му лакомство, измисляне на реплики и като цяло огромния му непукизъм.

Мерилин Монро мразела скъпи бижута

Въпреки че е известна с песента "Диамантите са най-добрите приятели на жената", всъщност Мерилин не обичала скъпите бижута. Всичките й украшения били изкуствени, с изключение на един низ от перли и диамантения пръстен, подарен от втория й съпруг, Джо Димаджо, който от своя страна решил, че това е най-добрият подарък за жена, която винаги се е представяла за горда златотърсачка. Никой не предполага, че любимката на цяла Америка е едно нормално момиче. А още по-малко бихте допуснали, че сексапилната Мерилин е имала окосмяване по лицето - мъхеста брадичка, с която обаче отказвала да се занимава. Не само, че не я махала, но дори й била от полза в актьорската игра, защото на филмовите студия не се налагало да й добавят онзи блясък върху лицето, който по това време бил на мода. Но това не е всичко.
Монро заеквала през цялото си детство, та дори и през тийнейджърските й години. По-късно това затихнало, но в определени моменти на стрес се появявало отново и я съпровождало през целия й живот.

Чарли Чаплин си падал по лолитки

Да се ожениш 3 пъти за тийнейджърки си е малко незаконна странност, но явно се случва и на най-добрите. Чаплин влезнал в тайнството на брака за първи път на 29, за ръка с 16-годишната актриса Милдред Харис. Всичко приключва твърде бързо, като "непреодолимо неразбирателство" според актьора. Определено обаче проблемът не е бил във възрастта, защото веднага след развода си взима друга жена на същата възраст, актрисата Лита Грей. Тийнейджърката била бременна по това време, а Чарли бил на 35.

За да избегнат наказанието от закона, двамата избягали във Мексико, където тихичко сключили брак. Две години по-късно (когато Лита станала пълнолетна) и това приключило. Младото момиче било толкова ядосано, че създало огромен скандал около легендарния актьор, с обвинения за "перверзни сексуални желания". Дали защото много си изпатил с малките девойки или нещо друго, но третата му жена била на зрелите 28 години - все пак преимуществено малко за 47-годишния Чаплин. Всъщност никой не знае какво се е случило между двамата, но е сигурно, че и това не продължило дълго време.

След края на нямото кино, актьорът се отдава на театъра с Юджийн О'Нийл, четирикратния носител "Пулицър" и Нобелов лауреат за литература. За голям ужас на драматурга, Чаплин полудял по 18-годишната му дъщеря Уна О'Нийл и как мислите - веднага си я взел за жена. Драматургът знаел за похотливите любови на 54-годишния си зет и дълго не можел да се примири със загубата на любимата си дъщеря. Този път обаче се получило. Чарли Чаплин намерил голямата си любов, която останала с него до края на живота му. Известно е впрочем, че в нея бил адски влюбен Селинджър и когато Уна избрала Чаплин, разбила сърцето му.

Чарли умира на 88, с 11 деца зад себе си, 8 от тях от Уна О'нийл.

Елизабет Тейлър била магнит за болести

Любовните премеждия на Чарли все пак са нищо в сравнение с 8-те сватби на Елизабет Тейлър. Да бъде съпруга, изглежда, е бил вторият занаят на актрисата. Само един от браковете й не приключва с развод, защото смъртта ги разделя преждевременно. Това е третата й любов с театралния продуцент Майк Тод, който умира в самолетна катастрофа. Най-дълго актрисата остава с Ричард Бъртон, нейния кинопартньор, с когото снимат 11 филма и донасят на киното около 200 милиона долара.

Повече от браковете са единствено броят на операциите й, но не си мислете, че става въпрос за козметични процедури. По време на снимките за филма "Национално кадифе", 12-годишната Елизабет пада от кон и претърпява травма, която й донася 20 хирургични манипулации и доживотни гръбначни неприятности. Може би затова толкова много актьори настояват да имат дубльори дори и за някои безобидни сцени.

Впрочем легендарната жена мечта се срещала със смъртта твърде често. Тейлър чупи гърба си общо 5 пъти, сменя си и двете ребра, оцелява след спешна трахеотомия на белите дробове, отстранява си матката, страда от инфекциозно заболяване на червата, флебит на вените, спукан хранопровод, доброкачествен тумор на мозъка, рак на кожата, пневмония... И въпреки това доживява до 79 години!

Одри Хепбърн ходела с елен до магазина

Всички сме виждали сладкото момиче от "Закуска в Тифани" и сме се чудили защо не се храни, та е толкова слабичка. Всъщност е вярно - имало е момент, в който Одри е щяла да умре от глад, но причината е по-различна от баналната. Трудно можем да си представим най-блестящите знаменитости, покосени от разрухата на войната, но Хепбърн е сред тях. Макар да сме я виждали в английски продукции, актрисата израства в Холандия. По това време се случва "холандската зима на глада", когато нацистите нападат страната (от ноември 1944 до май 1945). Момичето е в най-блокирания район, на ръба на оцеляването. Инвазията на немците предизвиква масово недохранване, от което са загиват около 18 000 души. А чичото и братовчедът на Одри са били екзекутирани. Така една от най-романтичните жени в историята на киното, се хранела с луковици на лалета и приготвяла "хляб от трева", за да оцелее. До края на войната тя се крие в едно мазе и там преживявала ужаса.

В по-късните й години актрисата придобива силна привързаност към животните. През 1958 Хепбърн снима "Зелени имения", режисиран от тогавашния й съпруг, Мел Ферер.

Във филма тя играе горско момиче, което живее във венецуелските джунгли, а един малък елен я следва по петите. В реалния свят животинчето се казва Пипин, а зооложката предложила на Одри да го взима със себе си вкъщи, за да свикнат заедно и то да я следва. (Сякаш някой не би вървял след такава жена.) Те толкова се привързали един към друг, че актрисата му казвала на галено Ип и го вземала със себе си навсякъде, включително до магазина.

Джак Никълсън мислел майка си за своя сестра

Въпреки че е странно да си представим Джак Никълсън като дете, още повече като бебе, ще се наложи, защото е имал изключително шантаво детство. Причината да бъде роден на 50 мили от дома му е, че всичко около появата му на бял свят се пазело в огромна тайна. Майката, Джун, била тийнейджърка, а бащата - неизвестен. Над честта на семейството тегнела заплаха, затова се наложило бабата, Етел, да се преструва на майка в града. Нещата обаче излизат съвсем от контрол и Джак израства с представата, че майка му му е сестра, а бабата - майка. Истината излиза наяве едва през 1974 г., когато репортер на списание "Тайм" прави подробен профил на известния актьор. 37-годишният Никълсън е в шок. По това време и двете - Джун и Етел, са мъртви.

Подръжте още малко представата за детството обаче, защото това не е всичко. Джак Никълсън израства заедно с Дани Де Вито. Семействата им държали заедно фризьорски салон, а двете деца били неразделни. По-късно приятелството продължава в "Полет над кукувиче гнездо", където и двамата правят едни от най-силните си роли.

Ръсел Кроу пуши по 60 цигари на ден

Всеки се страхува да работи с Ръсел Кроу. Актьорът от "Красив ум" винаги е сприхав в интервюта, агресивен зад сцената и дори веднъж нападнал Джордж Клуни.

Американският карикатурен сериал "Саут Парк" беше посветил специална серия за него, в която той тероризира хората по целия свят. Няма място, в което да се скриете от носителя на оскар. Ако сте обикновен човек, вероятно ще ви нападне в социалните мрежи, а след това ще отиде да спори с някоя мултикорпорация. Колежката му Ребел Уилсън разказваше как един ден я препсувал преди дори да си кажат "здравей". През 2005 актьорът беше арестуван за нападение от втора степен, когато хвърли телефонна слушалка по служител в хотел. Освен всичко пиперлията е изключително нервен пушач. По време на кратка пауза от тютюнопушенето, Кроу споделил с Дейвид Летърман, че започнал да пуши на 10 по 60 цигари на ден, в продължение на 36 години. Гладиаторска работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай