Тео Ушев се размина, но Светла се разписа в "Зоотрополис"

Светла Радивоева работи по "Замръзналото кралство" и "Зоотрополис"

Тео Ушев се размина, но Светла се разписа в "Зоотрополис" | StandartNews.com

"Поздравления за скъп приятел и колега, канадеца Алън Барило и "Оскара" му - Piper е най-добрият кратък филм на Pixar от години! Успех, приятелю!", написа във Фейсбук Теодор Ушев, единственият българин, който тази година беше сред номинираните за "Оскар". Неговата анимация "Сляпата Вайша" по едноименния разказ на Георги Господинов и с музиката на Котарашки се записа в историята, въпреки че не спечели статуетка.

"Влязох в ролята на фотограф на дъщеря ми по червения килим", разказа Тео след церемонията пред БНТ. "Това беше житейски урок за нея. Като свърши церемонията, каза: "Татко, всичко тук е фалшиво". Но беше хубаво. Снимахме с много хора", продължи аниматорът. Той коментира и гафа с погрешното обявяване: "Исторически награди с този гаф. Няма да се забрави. А иначе "Ла ла ленд" не спечели, както и "Сляпата Вайша". Едното бешр неочаквано, другото - да. Има добра новина от всичко - продължавам да работя, защото си бях казал, че ще спра, като изкача Еверест. Сега ще бъда по-свободен. Истината е, че "Оскарът" не ми е бил цел. Нещо с Академията не се разбираме. Филмите ми били елитарни, авангардни, черни. Но сега никой не може да ми каже нищо, защото ще отговоря: Ами, аз имам номинация за оскар. Това е черешката на тортата. Ще си снимам каквото си искам през следващите няколко години. Ето сега край мен минава Джеф Бриджес", завърши Ушев, който вече работи по "Физика на тъгата" по романа на Господинов.

Но достойна българска следа все пак имаше в наградените анимации. По "Зоотрополис", който стана най-добра игрална анимация, е работила Светла Радивоева. Поли Генова беше сред първите, които отбелязаха този факт и с особена радост го споделиха с медиите. Светла накара българите да се гордеят още през 2013-а, когато стана ясно, че е работила по най-печелившата анимация на всички времена - "Замръзналото кралство". Ученичка на Тони Траянов, Светла е "аниматор на персонажи" не къде да е, а в Меката на анимацията – "Уолт дисни". Пътят й тръгва от училище по фотография, незавършено образование по анимация в НБУ, работа във фирма за компютърни игри, няколко месеца работа в Белгия и покана за интервю в Дисни анимейшън студио. Тогава Светла няма дори собствен компютър с интернет, а интервюто се провежда по скайп, докато младата българка гостува на своя колежка. Шефовете в Дисни са впечатлени от нейното портфолио и вместо на обучение, я канят веднага на работа.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай