Пилат Понтийски- жесток и човечен в киното

Христо Шопов като Пилат Понтийски във филма на Мел Гибсън "Страстите Христови"

Пилат Понтийски- жесток и човечен в киното | StandartNews.com

Христо Шопов се разписа два пъти като прокуратора на Юдея

Какъв е бил Пилат Понтийски, римският прокуратор на Юдея, екзекутирал Исус Христос? Бил ли е той жесток и коварен, както го описват в някои исторически източници? Или е бил страхлив комформист, който не е посмял да отмени смъртната присъда на Сина Божи, макар да е имал тази власт? Едва ли някой, било то историк или теолог, може да каже категорично. В изкуството обаче, и особено в седмото, интерпретаторите са далеч по-смели, отколкото учените. Пилат Понтийски е претворяван на голям и малък екран поне около двеста пъти. Във всеки филм за Спасителя има и по един Пилат - понякога жесток и безсърдечен, друг път - по-човечен и дори морален. Но има нещо общо между всички образи, които режисьори и актьори изграждат на древноримския политик. Той винаги се отличава със своя ум и интелигентност. Отровен от заобикалящата го посредственост, той ненавижда средата си. Пилат хвърля на света надменен поглед, уморен от глупостта му, болезнено отегчен от невежеството и предразсъдъците на хората. Може би заради това Михаил Булгаков решава да го разболее от "непобедимата ужасна болест хемикранията, при която те боли половината глава. За нея няма лек, няма спасение". Страдащият Пилат, принуден да потвърди смъртната присъда на бедния скитник философ Иешуа Ха-Ноцри, в една от трите сюжетни линии във великия му роман "Майстора и Маргарита". Съблазняван от мисълта за самоубийство и потънал в омерзение, Пилат чува присъдата за живота си от героя, аналог на Иисус Христос: "...ти си прекалено саможив и напълно си загубил вяра в хората. Съгласи се, нима може човек да отдаде цялата си привързаност на едно куче? Твоят живот е беден, хегемоне..."

Големият руски актьор Кирил Лавров претворява Пилат за малкия екран в сериала от 2005 г. Режисьорът Владимир Бортко си поставя за цел да предаде най-точно съдържанието на романа на Булгаков. Само в Русия поредицата е гледана от над 40 милиона души. И разбира се, е пълна със звезди. Срещу Лавров като Иешуа Ха-Ноцри се изправя Сергей Безруков, любимият Саша от "Бригада", Олег Басилашвили е Воланд, Александър Галибин като Майстора, а Анна Ковалчук е Маргарита Николаевна. Завършен по времето на сталинистките чистки, романът е публикуван за първи път едва през 1966 година, и то съкратен от цензурата с над сто страници. Всички образи в романа на Булгаков имат пълни или частични прототипи от реалността. Смята се, че Пилат Понтийски намеква за съветския лидер.

Михаил Улянов, друг голям руски актьор, също е играл прокуратора в екранизацията на романа от 1994 година.

Христо Шопов е единственият българин разписал в световното кино с ролята на екзекутора на Христос в най-доходоносния библейски филм на всички времена "Страстите христови" на Мел Гибсън. Той избира българския актьор за ролята донякъде случайно. Шопов бил препоръчан за ролята на Пилат от асистент-режисьорката Мери Стоун на филма "Аз съм Давид", който се снима няколко години по-рано у нас. Там Шопов си партнира за първи път с Джеймс Кавийзъл, който после пое и ролята на Христос в "Страстите". "Един четвъртък ми се обадиха и казаха, че в петък трябва да бъда в Рим за среща. Звучеше прекалено невероятно! В събота имах среща с Мел Гибсън и след един разговор, в който главно той говори около 20 минути, пък аз почти нищо не разбрах, защото говори много бързо, освен това е австралиец и освен това моят английски не е съвършен, се разбрахме за какво става дума. Още същият ден стана ясно, че аз ще бъда актьорът, който ще играе Пилат", разказва Шопов. Така кастингът се оказва само един разговор, но достатъчен за Гибсън да види нещо у Христо. Синът на Наум Шопов учи арамейски и латински за ролята си. Но крайъгълния камък в неговото изпълнение е прочутият въпрос, който Пилат задава на Христос: "Какво е истина?" Или по-точно как е зададен този въпрос - не като от един жесток тиранин, който се подиграва на изправения пред него пътник, а като на един наистина търсещ човек, който не е съгласен със случващото се. Именно това ядоса някои от критиците на филма, защото, представяйки един по-различен образ на Пилат, част от вината за убийството на Христос се прехвърля върху юдеите, пожелали неговата смърт.

Шопов играе още веднъж Пилат в испанската продукция "The Final Inquiry" от 2006 г., където си партнира с Орнела Мути като Мария Магдалена и Долф Лундгрен. Там отново е и Христо Живков, който беше вторият българин, избран от Гибсън, за ролята на Йоан.

Сред големите актьори, които се разписват с ролята на Пилат, е Гари Олдман в телевизионния филм от 1999 г. "Христос" на Роджър Янг. Джеръми Систо е в образа на Спасителя. Тук прокураторът не е толкова задълбочен в драмата като този на Шопов. "Винаги ще има спекулации около тази личност. В нашия филм той гледа събитията, които водят до разпъването на Спасителя, и за него те са игра. Пилат иска да се освободи от Христос, защото е политически проблем. Той много се забавлява със ситуацията. Мисля, че така юдеите не могат да бъдат обвинявани за разпъването му", обяснява Олдман, а относно собствените си вярвания допълва: "Не бих се нарекъл религиозен, но бих казал, че съм духовен. Не знам дали той е променял водата на вино или е ходил по вода, но вярвам, че един велик и силен човек, се е наричал Исус и ходил по земята."

В еретичния филм на Мартин Скорсезе "Последното изкушение на Христос" Дейвид Боуи е натоварен да играе Пилат. Той е доста саркастичен, когато кара Спасителя (в ролята е Уилям Дефо) да му направи демонстрация на магическите си способности. "Това е разочароващо", забавлява се по време на разпита героя на Боуи. За разлика от други кинотълкувания на Пилат, тук той не се съмнява в това, че трябва Христос трябва да умра. "Ти искаш да промениш нещата, да накараш хората да мислят по друг начин, а ние не искаме това", просто и ясно заявява Пилат на Скорсезе. В неговия филм Харви Кайтел играе Юда, но само две години преди това е пресъздал и Пилат в "Разследването" (1986), където действието се развива след смъртта на Христос. Обезпокоен от разпространението на новото учение сред бедните слоеве на населението, римският император Тиберий изпраща в Юдея свой специален пратеник, за да търси тялото Христово, считано за откраднато от учениците му. Пратеникът Тит Валерий Таурус и Пилат защитават традиционната завоевателна политика на Римската империя и истината, която Таурус търси, е истината, допустима и удобна за империята. Сблъскват се политическите принципи и християнският морал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай