Влади и Петър: Навремето се издънихме пред "Дисни"

Влади и Петър: Навремето се издънихме пред "Дисни" | StandartNews.com

IT специалистите Владимир Койлазов и Петър Митев облякоха смокинги за специална церемония в Бевърли хилс на 11-ти февруари. На ревера си двамата имаха червена роза, закачена им от организаторите – като носители на най-престижната награда на Американската филмова академия. Призът в категорията „Научни и инженерни технологии", който се дава за цялостен принос, беше връчен на Владимир Койлазов за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray", използвана в над 150 игрални филма от 2002-а насам, между които хитовете „Доктор Стрейндж", „Дедпул", "Рог уан", „Игра на тронове" и много други. Двамата с Петър са основатели на Chaos group. Компанията търси специалисти, които да работят над технологиите, използвани при създаване на специалните ефекти – като тези в „Железният човек". Chaos group организира и най-голямата конференция в Източна Европа за компютърна графика - CG2 code for srt. За събитието, което тази година вероятно ще бъде международно, Петър казва: "Ако някой по света иска да разбере комютърната графика, няма да отиде в Калифорния, а ще дойде при нас."

- Разкажете повече за церемонията в Холивуд. Какво е да сте в Меката на киното сред най-добрите в бранша?

  Влади: Беше като на кино. Ние познавахме голяма част от хората, срещали сме се по професионални поводи. Други ни бяха интервюирали. Самата церемония беше вечеря, награди, почивка, разговори - пак награди. Срещнахме с конкурентите, снимахме се. Но това не е място, където се водят твърде професионални разговори, а е просто празненство. Водещите можеха да се подготвят по-добре – да прочетат сценария предварително. Но се случват и грешки.

Петър: Знаехме за наградата от началото на януари и емоцията поотшумя до 11 февруари. Ако бяхме разбрали на място какво се случва, щеше да е далеч по-инфарктно положение. Този месец ни даде време да се успокоим, да отидем там, да си свършим работата и да приберем, каквото имаше да прибираме. Иначе цялото събитие е добре режисирано.

- Как стана така, че взехте тази награда?

 Влади: Не я дават случайно и изненадващо. За нея се кандидатства. Всяка година технологичният отдел на Академията определя области, в които има напредък и заслужат по-подробен анализ. Миналата година беше за компютърна графика и фотореалистично изображание. Всеки, който мисли, че е допринесъл е областта, можеше да кандидатства. Ние го направихме заедно с още 11 други фирми. След подаванете на документите имаше презентация в Щатите. След това Академията започва истинската си работа - обаждаха се на наши клиенти, на наши служители, за да разберат подробности за технологията - кой точно какво е измислил. Наградата обикновено се дава на компания или на конкретни хора, а не за продукт. В началото на ноември получихме мейл, в който пишеше, че заслужаваме наградата. Тя е резултат от работата през последните 15 години на целия екип, създател на технологията V-Ray.

- Вашата фирма какво може да направи за задържането на младите хора в България?

 Петър: Вече правим. Хората от нашата компания не гледат небостъргачите на Ел Ей, а блоковете в "Дружба 2". Но спечелиха тази награда. Тук има съвсем друга среда, различна реалност - успоредна на онова, което се случва по улиците. Тази реалност е съвсем читава. Компаниите, които се развиват като нашата, са силно послание към обществото. Ние не само сме задържали 200 души, но и сме генерирали заедно с тях формулата на успеха. Колкото повече се занимаваме с продукти като нашия, толкова повече ще задържаме и хората.

Влади: Писането на софтуер може да се прави навсякъде. Ако се занимавахме с ракетно инженерство, можеше и да не получим толкова световно отличие. Но откакто влязохме в Европейския съюз, стана още по-лесно да се продава софтуер. Няма причина да бъдем някъде другаде, освен в България. Много от нашите служители остават тук - особено в последно време. В началото някои от тях отидоха да работят в "Майкрософт" и "Гугъл".

Петър: Ние сме уникални. Инвестираме в собствени продукти - това е начинът да се задържат хората в България?

- Кога сте преживявали стрес и издънка?

 Влади: Докато бях на почивка в Испания, ми звъннаха клиенти от Щатите. За да ми кажат, че следващата седмица трябва да съм при тях – заради проблеми, които трябва да се оправят. Прибрах се в България, оправих багажа и трябваше да излетя на следващия ден. Но понеже съм страшно разсеян, се оказва, че съм забравил всичките си документи в пазарската количка в магазина. Слава Богу, паспортът ми беше в мен – и само с него тръгнах за Щатите. Без нищо друго.

Петър: Една от най-големите ни издънки стана в "Дисни". Трябваше да представим софтуера ни в студио и да ги убедим, че ние сме по-добрите. Отидохме с лаптоп – и като се започна едно чакане, за да тръгне... Накрая казахме само: Вижте колко е бърз софтуерът ни. Но те не останаха убедени. Елементарната издънка ни отдалечи от студията на "Дисни" за доста години. После се върнахме там. От дребно недомислие човек може да загуби сериозен шанс. След този случай никога не направихме грешката да презентираме от лаптоп. До ден днешен влачим компютри и всичко, каквото трябва - но никога не се ходи с лаптоп.

- Каква е тайната на успеха?

Петър: Нашата компания е със 100 процента българско участие. Имаме над 100 000 клиенти по света, над 230 служители и офиси в София, Лос Анджелис, Балтимор, Сеул и Токио. Детските ни мечти еволюираха в това, което сме днес. "Оскарът" съвсем не е най-високото постижение, към което се стремим. Не преставаме да се развиваме и да разкриваме нови хоризонти. Продължаваме да търсим специалисти от различни сфери – програмисти, продуктови мениджъри, 3D екперти, хора, които осигуряват качеството... В тесни отношения сме и с технологичните гиганти по света, защото често свързваме нашата технология с тяхната и представяме нова услуга. Общуваме с "Майкрософт", "Гъгул", "Икеа". Отличаваме се с това, че разрешаваме бързо техническите проблеми. Важно е да се разбере, че началото на това, което имаме днес, беше поставено отдавна. През 1997-а мечтахме да правим реклами. Тогавшният ни старт финишира надолу - спомняте си каква беше България през 97-а. Фирмите отрязваха най-напред рекламния си бюджет. Но тъй като аз съм програмист по рождение, решихме, че можем да пишем 3D технологии. Тогава се запознахме с Владо в университета и понеже редовно не присъствахме на лекции, се налагаше да наваксваме в лабораторията. Той работеше там, защото нямаше компютър вкъщи.

- Липсва ли ви нещо в личен план?

Влади: Само време за сън. Но това е нормално. Когато човек се посвети на нещо, не му остава много време за други работи. Опитвам се да спортувам и почивам, защото не е хубаво да се седи на бюрото по 14 часа. Мисля, че вече успях да намеря баланс. Все пак толкова време изкарах без да изпуша.
Петър: В началото имаше 24-часови маратони в офиса. Хубавото на големия екип е, че работата се разпределя. Ние можем да се фокусираме върху личния си живот и жените около нас не страдат много. Днес нещата са повече под наш контрол, отколкото преди години.

- Кои са любимите ви филми, в които е използван вашият софтуер?

Петър: "Дедпул".
Влади: "Капитан Америка".

 

* В интервюто са използвани и въпроси на други медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай