За За Габор почина на 99

За За Габор почина на 99 | StandartNews.com

Кинозвездата За За Габор почина в неделя на 99. Актрисата, известна повече с пикантния си личен живот и деветте си съпрузи, отколкото с филмите си, е получила сърдечен удар в дома си в Лос Анджелис. "Опитахме всичко, но сърцето й просто спря. Дори парамедиците се опитваха усърдно да я върнат, но не успяха", разказа последният й мъж, Фредерик фон Анхалт, цитиран от "Гардиън".

В последните години За За имаше сериозни здравословни проблеми, единият й крак беше ампутиран донякъде поради лоша циркулация на кръвта. Тя претърпя инсулт през 2005-а, три години след автомобилна катастрофа, която я остави частично парализирана. Страдала е и от деменция.

Шари Габор е родена през 1917 г. в Будапеща, тогава все още част от разпадащата се през последния етап на Първата световна война Австо-Унгарска империя. Шари има две сестри – Магда и Ева, които по-късно също стават актриси. Играе на сцена във Виена, когато Австрия е анексирана от нацисткия Трети райх. Поради частично еврейския си произход семейството й се чувства застрашено и успява да емигрира в САЩ преди Америка и Германия да влязат във война.
В Щатите Габор се превръща в холивудска звезда и секссимвол през 50-те години след участието си във второстепенни продукции като научната фантастика „Кралицата от Космоса", където е венерианка, опитваща се да спаси четирима земляни от човекоядната владетелка на планетата си. По-късно има кратки появи в кино и телевизионни продукции.

Габор има апетит към богати съпрузи. Сред завоеваният й са основателят на едноименната веригата хотели Конрад Хилтън и създателят на куклата „Барби" Джак Райън. По повод своите девет брака тя духовито казва: „Общо взето ми е приятно да съм омъжена. Никога не съм мразила представител на силния пол чак толкова, че да му върна диамантите". Ето още няколко от нейните бисери: "Влюбеният мъж е незавършен, докато не се ожени. После е свършен", "Съпрузите са като огъня – тръгват навсякъде, когато не внимаваш", "Невероятна къщовница съм: всеки път, когато напусна съпруг, задържам къщата му", "Едно момиче трябва да се омъжи по любов и да продължава да се омъжва, докато не я открие", "Не помня имена. Защо мислите, че е измислено обръщението "миличък".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай