"ЛаТиДа" са заедно от петгодишни

 "ЛаТиДа" са заедно от петгодишни | StandartNews.com

Винаги трите, винаги: Деси, Бети и Яна се познават от петгодишни. До ден-днешен са първи приятелки и правят заедно това, което най-много обичат: музика. През 2009-а решават официално да се изявяват като трио и избират за име LaTiDa. Подкрепят Поли Генова и на двете Евровизии, като от съвсем малки са на сцена с големи имена - Йорданка Христова, Нели Рангелова, Графа...

Деси срещнала първо Яна на прослушване за в "Бон-бон". После в детската градина станали дружки и с Бети. "Помня как Деси слагаше гумени гущери на парното и като се размекнеха, ядеше опашките им", разправя Елизабет. Яна добавя, че нейният първи спомен от Деси е, че била без предни зъби. Съмнение няма - русокосата фея е лудата глава в групата им. А млечните зъбки изгубила някъде в салтата по катерушките.

Яна се води най-голяма, но само за протокола, защото е родена през декември на 1989-а, а другите две момичета са през 1990-а. Най-малка се явява Бети. Деси и Бети освен в детската, били и съседки в квартала. Срещали се бабите им и както често става, разменили опит в какви културни дейности участват внучките им. Тази на Деси разказала за "Бон-бон" и Бетината баба решила да запише и тя момиченцето си. Така трите слагат началото на приятелство и куп житейски и музикални подвизи.

Една от първите им изяви била на "Славянски базар" в Беларус, но Бети още не била в "Бон-бон". Деси в един микробус, Яна - в друг и по едно време се изгубили. Като се намерили - рев, прегръдки...

"Помня дебютът ми беше, когато с Бонбоните пяхме
на концерта на Нели Рангелова. Трябваше да излизаме като на ревю, част от сценария, и аз, излязох: поза, поза пред публиката и се върнах в поза на мястото си и така стоях до края. Без изобщо да отворя уста. Като манекенка", разказва Бети.

След това, по предложение на Рози Караславова, ръководителка на "Бон-бон", момичетата продължили в музикалното училище "Любомир Пипков". Яна била година по-напред, а Бети изкарала първите четири в друго даскало. Но когато се присъединила, с Деси се примолили на директорката да са в един клас. Всеки ден излизали заедно, пътували до училището, на един чин седели, изчаквали се, докато другата има репетиция на своя инструмент - Деси на пиано, а Бети на кларинет. Пак двете в къщи - и върхът бил когато си

говорели по два часа по телефона

Техните се чудели как може да са нон-стоп една до друга и пак да има какво да си кажат. Към тези навици по-късно се присъединила и Яна.

"Ако имаше как, и на троен чин бихме седели", смее се Деси.
Бети си спомня, че когато дошла в "Пипков", трябвало да избере инструмент, с който бързо да влезе в час, защото изпуснала 4 години. И тя през цялото време си мислела, че е посочила саксофон. Накрая й дали кларинет и се шокирала. Щом засвирила обаче, си го обикнала.

Трите момичета си обещали, че ще ходят всяко лято заедно на море и досега не са нарушавали този пакт. Като тийнейджърки ги пускали и сами - и това било особено благо удоволствие. Веднъж в Приморско били във вила, от която ходели по един километър до плажа, и същото по толкова вечер до най-близкия бар, както пеят "Дорс". С токчета, естествено, като прескачали огради, провирали се в храсти.

Завършват консерваторията "Панчо Владигеров" - Яна и Бети със специалност тонрежисура, а Деси - с пиано. Често ги питат как така успяват да са приятелки. "Предполагаме, че защото се знаем от малки - както добрите, така и другите черти. И толкова сме си свикнали, че нищо не ни дразни в другата", категорична е тристранката, наречена "ЛаТиДа". "Приятелството е в това да кажеш всичко на човека срещу теб и да те разбере", отсича Деси. Всъщност са заедно от 20 години - на колкото е и "Бон-бон".

От трите Бети има сериозна връзка - от 6 години с колега-музикант. Затова Яна се смее: "Ние все си вървим в комплект и той просто ще не ще, ни търпи". А Бети добавя: "Бабата на приятеля ми му казва: "Ти имаш цял харем".

Името им хрумва, когато ги канят на пеят на юбилейния "Златен Орфей" вокалите на класически песни. Написали си дебютната песен, "ЛаТиДа" и решили, че това е името и на триото.

Един от най-щурите им спомени е, когато Поли Генова спечели първо място тук и правото да представя страната ни в Германия. Имало и екшън. На другия ден трябвало да отидат в БНТ, а на следващия да летят за Молдова. Бети и Деси

нямали паспорти

а Бети си изгубила личната карта, докато отивала от "Шейново" на "Сан Стефано". Оправили се с експресни поръчки, а хората от районното били благосклонни, защото предния ден ги видели по телевизията.

А на "малката Евровизия" в Амстердам пък се загубили. Решили да си легнат в 22 часа, а се прибрали в хотела в 3 - дотогава го търсили.

Упътвали ги в какви ли не посоки, а накрая щом стигнали, видели, че пред хотела има река и ограда и трябва да заобикалят, което отнело още половин час.

Един от най-незабравимите моменти на сцена е концерта на "Аеросмит", когато "ЛаТиДа" излязоха с подгряващите Д2. Те бяха в много ефектна рок визия, като едни дамски издания на "Кис". Не се видели лично с чичко Стив Тайлър, но го изшпионирали как прави тренировка по бокс преди да излезе на сцената. Бети казва, че това е най-сексапилния възрастен мъж на планетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай