Берлин аплодира наши млади таланти

Младите филхармоници с диригента си Любомир Денев-младши и солиста Светлин Русев вече обраха овации във Варна

Берлин аплодира наши млади таланти | StandartNews.com

За първи път български младежки симфоничен оркестър е поканен да изнесе концерт на един от най-престижните фестивали в света - Young Euro Classic в Берлин. Филхармония „Пионер", в която участват 88 музиканти на възраст между 14 и 24, заминава утре за германската столица. Авторитетният форум, който се провежда от 17 август до 3 септември, събира около 20 трупи от различни краища на света - Европейският младежки симфоничен оркестър, Уралския, Австрийският "Густав Малер" и още юноши от Румъния, Молдова, Арабските емирства. Те свирят в залата на на Берлинските симфоници "Концертхаус".

Концертът на българските таланти в събота от 20 часа е един от най-добре продадените. Интересът от страна на взискателната и пренаситена германска публика може би се дължи на програмата, в която са включени някои от най-прочутите и впечатляващи наши класически произведения - Рапсодия „Вардар" и „Песен за цигулка и оркестър" от Панчо Владигеров и ръченица из "Тракийски танци" на Петко Стайнов. Младежите ще представят и две френски творби - "Венсан д'Енди" и "Сен-Санс", както и емблематичната 9-та симфония на Дворжак „Из новия свят". Солисти са изключителният цигулар Светлин Русев и известната ни виолончелистка Емилия Барановска, които ще свирят за първи път с "Пионер".
"Репетираме всеки ден по 4 часа. Вече свирихме същата програма на "Варненско лято". Подобно изпълнение е много отговорно, защото представяме България на толкова важен фестивал. Горд съм, че ще изпълняваме наша музика", коментира 27-годишният главен диригент Любомир Денев-младши, под чиято палка ще прозвучи концертът. Той е най-младият диригент в афиша на международния фестивал.

Пътуването се осъществява с подкрепата на Фондация „Професор Влади Симеонов", д-р Александър Пешев, курортен комплекс "Албена" и "България Ер". Всеки оркестър, участник на фестивала, получава 13 хиляди евро субсидия за пътуването.

Филхармония „Пионер" към Националния дворец на децата е първият в България и един от първите в света младежки оркестри. Създаден през 1952-а, като оттогава изнася концерти в цяла Европа, Северна и Южна Америка под палката на основателя – професор Влади Симеонов. Днес трупата включва възпитаници на музикалните училища на София, Пловдив, Русе, Варна и НМА „Професор Панчо Владигеров".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай