Болшой театър на крака пред "Янините девет братя"

Болшой театър на крака пред "Янините девет братя" | StandartNews.com

С операта „Янините девет братя" от Любомир Пипков, с режисьор Пламен Карталов, на Новата сцена на Болшой театър се откри гастролът на Софийската опера и балет, предаде БГНЕС. Последният гастрол на българските артисти в Москва се състои през далечната 1981 г.

Първо московските зрители видяха българската опера „Янините девет братя" от Любомир Пипков. В програмата на мащабните гастроли е също балетът „Корсар" (13 май), тази вечер и Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга" (18 – 23 май). Тези спектакли ще се играят на Историческата сцена, съобщиха от Софийската опера. На пресконференцията, предшестваща гастролите, се изказа генералният директор на Болшой театър Владимир Урин: „Радвам се, че след голямо прекъсване Софийската опера и балет излиза на сцената на Болшой театър. Московската публика чака срещата с трупата на Софийската опера. Действително, интересът към театъра и към репертоара, който са донесли нашите български колеги, е голям. Мога да кажа, че всички билети за всички спектакли – и оперни, и балетни – вече са продадени. И искам да пожелая на нашите гости успех и любовта на московския зрител."

Изключителният и пълномощен посланик на България в РФ Бойко Коцев нарече гастрола на Софийската опера на сцената на Болшой театър „истинско историческо събитие". „Софийската опера и балет не е била тук от 1981 г. – почти четиридесет години. И аз много се радвам, че тези гастроли възстановяват традицията на взаимодействие между културите на нашите два народа", каза посланикът. Директорът на Софийската опера Пламен Карталов разказа, че операта „Янините девет братя" е нова версия, която специално са готвили за гастрола в Москва. В София на родна сцена премиерата на тази версия се състоя преди месец и половина.

Владимир Урин се оплака, че Болшой театър вече, за съжаление, няма възможност да осъществи такъв грандиозен проект като „Пръстенът на нибелунга". На московските зрители, навярно, тепърва предстои да се запознаят с оперния шедьовър на Вагнер в неговата пълнота. Пламен Карталов подчерта, че много се гордее с „Пръстенът на нибелунга", понеже са могли да осъществят постановката със свои сили. През последното десетилетие Софийската опера преживява настоящ бум с репертоара си – класически и съвременен. Академик Пламен Карталов изтъкна, че с „Янините девет братя" иска да покаже на една от най-престижните сцени в света най-българската опера, която се родее с най-големите европейски оперни творби и по нищо не им отстъпва.

С бурни аплодисменти, с викове „Браво" публиката на Болшой театър изпрати на крак артистите от България. Музикалният критик Михаил Яруш е впечатлен от постановката и играта на певците, от оркестъра и хора, от диригента на „Янините девет братя", от целия ансамблов състав и от неговата невероятна дисциплина.. .Певците : Костадин Андреев, Петър Бучков, Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Николай Петров, всички, които участват в спектакъла се поклониха пред публиката със сияещи от щастие лица, защото чувствата им бяха взаимни. Диригентът Жорж Димитров, както и художникът на декора Свен Йонке и авторката на костюмите Станка Вауда, приеха ръкоплясканията и виковете „Браво" с благодарности за великолепната екипна работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай