Елвис свири в "Гуча"

Елвис свири в "Гуча" | StandartNews.com

Двама мъже на име Елвис се подвизават в "Гуча" – може би най-известният духов оркестър на Европа. Първият от тях е лидерът на формацията – по фамилия Аждинович. Истински прочут по международните стандарти музикант. В Сърбия го наричат "Кралят на тромпетистите". А по света предизвиква фурор, където и да се появи. Звуците, които той изтръгва от тромпета си, направо помитат пространството. Много е силен, може да запали кръвта и на най-студените северняци и евроскептици, твърдят не само от патриотизъм медиите на съседите. Неслучайно самата Цеца Величкович го вика за първи тромпетист на концертите си. Елвис е като герой от филм на добрия му приятел Емир Кустураца. Първо е търкал студентските скамейки на Техническия университет в германския град Манхайм, а след това е взел и музикална диплома. Кълне се в щастието на обикновения човек, далеч от светската суета и червените килими. Споделя, че най-големите съкровища в живота му са красивата съпруга, синът и дъщерята. "Гордея се със семейството си. То е за мен преди всички останали". Фронтменът на "Гуча" "наследява" оркестъра от собствения си баща. Демко Аждинович събира роднини и авери от Сурдулица, градче от югоизточна Сърбия, за да покажат на народа, на полуострова и на Европа що са туй ромските ритми и има ли почва за тях по други земи. Демко седем пъти става притежател на престижни награди в жанра – включително и от легендарния "Гуча фестивал". От 14-годишен Елвис е навсякъде с родителя си – от сцената до турнетата из страната и кръчмарските свирни. Той е невръстен тийнейджър на 16, когато официално оглавява оркестъра. И за отрицателно време го превръща в една от най-горещите духови формации. Печели серия от отличия от "Гуча фестивал", като през 2011-а е обявен за соло тромпет номер едно.

Другият Елвис е Алисанович – свири на хеликон. В оркестъра обаче повечето са Аждинович - Самир, Сречко, Себастиян, Сърджан, Асим. Другите са Ивица Мустафич, Златан Веселович, Стефан Демирович. Щурите братовчеди са запазена марка за безкраен празник. Те материализират всемирната представа за тотален купон. Те са главните герои и атракция по сватби и изпращания. Юнаците са въплъщението на регионалния характер. Необузданите виртуози на духовите инструменти. Способни са на денонощно шоу, убедени са колегите им не само от цяла Сърбия. В това може да се закълне и всеки, който е бил на фестивала в Гуча. Защото оркестърът на Елвис редовно излиза пред 200 000 меломани, събрани от всички краища на планетата. Хората пътуват с дни, за да се потопят дори за няколко часа в нечуваното и невиждано веселие, което може да се случи само по тукашните географски ширини. Като никъде другаде, в Гуча настъпва тържеството на балканския дух.
Тъкмо славните мъже от "Гуча" ще събудят българите от зимния сън на 2 март в столичната "Арена Армеец". Те са сред големите звезди на Сърбия, които идват за Балканския бал – от Индира Радич до Шериф Коневич. Надали хилядите меломани ще останат по местата си, когато гръмнат юнаците от духовия оркестър. Техните тромпети ще напълнят душата на ценителите, които на неправеното досега шоу ще могат да се насладят и на прекрасната сръбска кухня, сервирана на маси с колосани покривки. Да припомним, че мотото на фестивала в Гуча е "Лудост, произведена в Сърбия". Сега тя ще се случи и в София. Билетите се харчат в Eventim,Ticketportal, и ОMV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай