Носителят на „Грами" Ричард Кауфман: Бърт Ланкастър ми беше треньор по бейзбол

С великия композитор и близък приятел Джон Уилямс

Носителят на „Грами" Ричард Кауфман:  Бърт Ланкастър ми беше треньор по бейзбол | StandartNews.com

Почти научих Джак Никълсън да свири на цигулка, разказва великият диригент, който излиза утре в зала "България" за концерта „Музикалните Оскари"

„Музиката във филмите е класическа, просто мелодиите са други", казва големият американски диригент Ричард Кауфман, който гостува за първи път у нас за концерта „Музикалните Оскари". Той излиза на пулта утре, 3 декември, от 19 и 30 часа в зала "България" с талантливите музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио. Програмата представя творби от най-великите композитори, писали за Холивуд – до една отличени или номинирани за „Оскар". Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка", организиран за седма поредна година от агенция „Кантус Фирмус" с подкрепата на фондация „Америка за България".

Ричард Кауфман отдава цялата си кариера на киното и телевизията. Още през 1984-а започва работа в студиата „Метро Голдуин Майер", а през следващите години гостува на най-големите оркестри в САЩ и Европа с филмови програми.
„За концерта в София се опитах да включа най-запомнящите се мелодии от хитове в различни жанрове - комедия, драма, любов, вълнение, космос, фантастика", споделя Кауфман. Той ще представи музика от Елмър Бърнстийн („Великолепната седморка", „Да убиеш присмехулник", „Хавай"), Хенри Манчини („Закуска в Тифани", „Шарада", „Двама на пътя"), Дмитрий Тьомкин („Точно по пладне", „Старецът и морето"). От по-младите автори на Холивуд е включен Брус Броутън („Силверадо"). Големият композитор Джон Уилямс е представен с великолепните си партитури „Супермен", „Вещиците от Истуик", както и с емблематичните „Междузвездни войни". За първи път у нас ще чуем „Тема на Рей" и „Скерцо за X-Wings" от последния епизод на поредицата - „Силата се пробужда". Наскоро Кауфман взе участие в концертно изпълнение на филма „Стар Трек: Отвъд" със Симфоничния оркестър на Сан Диего. Дирижирал е концерти на Крис Боти, Даяна Крол, Пати Остин, Джон Денвър, Сър Джеймс Голуей, Артуро Сандовал, Арт Гарфънкъл... Партнирал е на много холивудски актьори за подготовката на техни музикални роли. Кауфман дублира Джак Никълсън във филма „Вещиците от Истуик" за сцените с изпълнения на пиано.

 

- Господин Кауфман, от къде дойде вашата страст към музиката?

- Вкъщи винаги е имало много музика. Моите родители обичаха всички жанрове и запознаха мен и братята ми с най-любимите си - класика, Бродуей, великите песни... И, разбира се, с мелодиите от филмите. А когато започнах да свиря на цигулка на 7, изключително много ми харесваше да създавам собствени композиции. Свирех в оркестри с други млади музиканти - беше страхотно забавление.

- Какъв беше Ел Ей през през 80-те, когато започва кариерата ви?

- Роден съм и съм отраснал в Лос Анжелис, така че беше съвсем нормално да съм облъчван от музиката и филмовия бизнес от най-ранна детска възраст. Всъщност треньорът на нашата бейзболна лига беше самият Бърт Ланкастър! На 13 свирех добре на тромбон, за да участвам в най-големите филмови мюзикъли като „Музикантът". По онова време, а дори и сега, постоянно снимат по улиците – както си шофираш в Лос Анжелис и пред теб се появяват камери и екипи. Имаше много студиа из целия град – всяко от тях произвеждаше прекрасни филми.

- В кой момент ви провървя?

- Първият ми голям шанс дойде, когато започнах да свиря на цигулка по студиата непосредствено след дипломирането ми в Калифорнийския държавен университет в Нортридж - в района на Лос Анжелис. Запознах се с невероятно талантливи филмови композитори и така получавах изключително ценни професионални умения. И тогава бях нает от шефа на MGM Studios да отговарям за музиката на филм за мюзикъли, представяни на така наречения „Summer Stock".

- Кои са вашите приятели от тогава и до днес?

- Филмовият бизнес е малък свят. Ще работиш с някой по проект за няколко месеца и няма да го видиш през следващата година, че и повече. А после изведнъж той отново ще се появи. Музикалният филмов свят пък е още по-малък. Един от най-близките ми приятели, вече повече от 40 години, е фантастичният композитор Лий Холдридж. Запознахме се в "Юнивърсъл", където свирех на цигулка.

- Успяхте ли да научите Джак Никълсън поне малко да свири на пиано, докато го подготвяхте за ролята му във "Вещиците от Истуик"?

- Джак Никълсън е един от най-прекрасните актьори в света. Много се забавлявахме тогава. Моята задача беше да се опитам да помогна на Джак да изглежда така, като че ли наистина може да свири на цигулка и пиано. Работихме три месеца. Всеки ден! И на края той свърши страхотна работа – успя да придобие вид на истински жив пианист и цигулар.

- На кои други актьори сте помагали?

- Имах щастието да работя с прекрасни актьори във филми, в които тяхните герои трябваше да "свирят" на музикален инструмент. С Том Ханкс наистина много се забавлявахме. Той толкова усилено се стараеше, че на финала на снимките можеше да изсвири няколко песни на цигулка! И - като че ли това не беше достатъчно вълнение в живота ми, ами точно тогава се роди дъщеря ми Уитни. Бяха страхотни моменти!

- Липсва ли ви романтиката във филмите на 80-те и 90-те?

- Откровено казано, струва ми се, че 80-те и 90-те години произведоха по-малък брой романтични филми, за които си струва да се говори в сравнение с количеството на легендарните любовни драми от 30-те, 40-те, 50-те, 60-те и 70-те. Тези десетилетия ни донесоха вълнуващи истории, разказани от прекрасни писатели. Бяха наситени с красиви мелодии – от Морис Жар, Джери Голдсмит, Джон Уилямс, който продължава да пише фантастични партитури. 90-те несъмнено имат своя принос със страхотни композитори като Алън Силвестри, Джеймс Хауърд и, разбира се, Джон Уилямс. Все пак великите композитори са много по-малко след 80-те.

- Как мислите – дали високо технологичните екшъни и фентъзи продукциите ще убият ли любовните драми?

- Вярвам, че има място за всякакви филмови истории - романтични, екшъни, комедии, мюзикъли, трилъри... Вярно е, че техническият напредък в Холивуд е изминал доста дълъг път. Но в някои отношения тези "постижения" са довели до пренебрегване на класическите похвати при правене на филми.

- Какъв, според вас, е Холивуд днес?

- Холивуд си остава магическо място в умовете на хората по света. Въпреки това, смятам, че има реална необходимост от по-добри сценарии и истории, от по-добра актьорска игра, по-добри режисьори и фимови партитури. Трябва да призная, че съм малко старомоден. Човек от "старата школа", спомнящ си с голямо възхищение и привързаност уменията и невероятните филми, които Холивуд ни поднесе в отминалите десетилетия.

- Какви са разликите между кинаджиите и поп звездите, с които също работите активно?

- Да имаш въобръжение е от най-важните условия, за да бъдеш кинорежисьор или поп звезда – независимо дали си Стивън Спилбърг или Арт Гарфънкъл. Това, което идва от душата, се превръща в голям филм, запомняща се песен, прекрасна картина - неща, които вдъхновяват и трогват хората.

- Какво знаехте за България, преди да се съгласите да гастролирате тук на 3 декември?

- Изключително се вълнувам от възможността да гастролирам в България! Моят добър приятел и колега Максим Ешкенази ми е разказвал колко красива е страната ви. Обичам да посещавам нови места и да се запознавам с нови приятели. Не знаех много за България, но съм уверен, че ще е запомнящо се пътуване. А да имам честта да работя с Оркестъра на Класик FM радио е невероятно. Обожавам да правя музика.

- Какво си мислихте в момента, в който получихте "Грами"?

- Когато ми присъдиха наградата, бях доста шокиран. Имаше и други прекрасни музиканти, номинирани в същата категория. И идеята, че аз бях излъчен с моите приятели от Нюрнбергския симфоничен оркестър изглеждаше като сън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай