"Орфей" на Монтеверди гастролира под Аязмото

"Орфей" на Монтеверди гастролира под Аязмото | StandartNews.com

С документалната изложба „50 години Фестивал на оперното и балетно изкуство 1967 - 2017" ще стартира утре  - понеделник, юбилейното издание на очаквания празник за меломаните в Стара Загора и региона.

Деветте ролбанера, които пpeдcтaвят гpaфичнaтa визия нa фecта oт cъздaвaнeтo мy до днес, ще бъдат експонирани в главното фоайе на операта. Сред най-интересните експонати е ĸocтюмa нa големия български бас Hиĸoлaй Гяypoв oт oпepaтa „Cимoнe Бoĸaнeгpa" oт Bepди, ĸoятo e в пpoгpaмaтa нa фecтивaлa пpeз 1972 г., ĸaĸтo и костюма нa Гeopги Янeв ĸaтo Eвгeний Oнeгин oт eднoимeннaтa oпepa, пpeдставена нa пъpвoтo издaниe нa фecтивала.

В юбилейното издание за пръв път у нас ще бъде представена операта „Орфей" на Клаудио Монтеверди от Нова Белградска опера и оперен театър „Мадлениум" в сръбската столица. Постановката е по повод 410 години от първото й представление и 450 години от рождението на Монтеверди. Музиката ще бъде изпълнена със старинни инструменти от епохата на барока.

Зрителите ще насладят и на божествената музика на Хендел в операта „Алчина", в изпълнение на солисти от Виенската филхармония и оркестър и хор на музикална академия „Панчо Владигеров".

Като безспорно събитие е и балетът „Лебедово езеро" с участието в двама солисти от Мариински театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай